• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI: ‘FID ZAL NOG VOOR HET EINDE VAN DIT JAAR PLAATSVINDEN’

| dagblad de west | Door: Redactie

TotalEnergies bevestigt voornemen om Surinaamse olievelden te ontwikkelen

De hoogste leiding van oliemaatschappij TotalEnergies heeft nogmaals haar intentie bevestigd om de olievelden in Blok 58, voor de kust van Suriname, te ontwikkelen. Tijdens een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi heeft de Franse oliegigant verzekerd, dat de Final Investment Decision (FID) eind dit jaar aan hem zal worden voorgelegd, met als doel om in 2028 de eerste vaten olie uit het Surinaamse zeegebied te produceren. “De FID zal nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden”, aldus Santokhi.

Hoewel president Santokhi graag had gezien dat er tijdens zijn ambtstermijn een offshore olie-industrie zou

worden opgestart op zee, lijken Total en APA andere plannen te hebben.

In vergelijking met de Guyanese olievelden zijn de Surinaamse velden iets uitdagender om te ontwikkelen. Daarnaast speelt ook het momentum op de oliemarkt een grote rol. Met verwachte lage olieprijzen op de lange termijn, is het commercieel niet aantrekkelijk om miljarden te investeren in de ontwikkelingsfase.

De evaluatie van de twee belangrijkste olievondsten, Sapakara South en Krabdagu, werd succesvol afgerond in augustus 2023, met de boring en testen van drie putten. Dit bevestigde gecombineerde winbare reserves van bijna 700 miljoen vaten voor de twee velden.

Deze reserves, die zich bevinden op

waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter, zullen worden ontwikkeld via een systeem van onderzeese putten die verbonden zijn met een FPSO (drijvende productie-, opslag- en overslageenheid) gelegen op 150 km voor de kust van Suriname. De FPSO heeft een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Het project vertegenwoordigt een investering van ongeveer $9 miljard.

Gedetailleerde technische studies, die eind dit jaar worden vrijgegeven in de FID, richten zich op de eerste productiedoelstelling in 2028.

TotalEnergies is de operator van Blok 58, met een belang van 50 procent, samen met APA Corporation (50%).

| dagblad de west | Door: Redactie