• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER SEWDIEN: AGRARISCHE SECTOR TOE AAN FLINKE BOOST

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Parmamand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De agrarische sector in Suriname staat voor een enorme uitdaging om zijn achterstandspositie ten opzichte van de rest van de wereld in te halen.

Minister Parmamand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) erkent dit. Om die inhaalslag maken zijn op zowel regeringsniveau als met partners in de CARICOM wat samenwerkingen aangegaan. De rijstsector is de enige branche die de afgelopen jaren echt gestimuleerd is. De rijstproductie is aanzienlijk toegenomen, van 18.000 hectare naar 35.000 hectare, met als doel uiteindelijk 40.000 hectare te bereiken.

Er is echter nog veel werk te verzetten om

de algemene productie te verbeteren. Verschillende randvoorwaarden, zoals waterhuishouding, gewasontwikkeling en onderzoek, moeten worden aangepakt. Ook het voorlichtingsapparaat moet worden geüpgraded.

Een uitdaging is de beperkte omvang van de lokale markt, waardoor prijzen kunnen dalen bij overproductie. Sewdien ziet export als een oplossing, maar beseft dat hiervoor aan strenge regels moet worden voldaan. “We werken hard aan het op orde brengen van onze laboratoria en faciliteiten, zodat we aan exportvereisten kunnen voldoen.”

Naast het verbeteren van de productie wordt er gewerkt aan marktontwikkeling. Er zijn nauwe banden opgebouwd met markten zoals Barbados, dat al goedkeuring heeft gegeven voor Surinaamse producten. Er is

ook een belangrijke stap gezet richting samenwerking met het Braziliaans agrarisch instituut Embrapa voor de ontwikkeling van programma’s voor de productie van soja en maïs.

Suriname importeert momenteel twee derde van haar voedselbehoefte, wat neerkomt op ongeveer 200 miljoen Amerikaanse dollar per jaar. De focus ligt nu op het vervangen van deze importen door lokale productie. “We werken aan projecten voor andere gewassen en streven naar een verlaging van de grondstoffenprijzen om concurrerend te kunnen zijn, met name in de vlees- en kippenvleesproductie,” aldus Sewdien.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: RIJSTSECTOR NICKERIE KRIJGT NOG EEN BOOST MET FLINKE PRIJSDALING KUNSTMEST

| united news | Door: Redactie