• zaterdag 10 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EEN AMERIKAAN IN HET VATICAAN

| united news | Door: Redactie

Foto: Kardinaal Robert Prevost uit de VS is gekozen tot paus en regeert onder de naam Leo XIV. | Bron: Rollingstone.

Voor het eerst in de geschiedenis is een Amerikaan tot paus verkozen. Kardinaal Robert Prevost uit de Verenigde Staten werd donderdag door 133 kardinalen gekozen als opvolger van de overleden paus Franciscus.

De Franse kardinaal Dominique Mamberti maakte de benoeming bekend, nadat witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel opsteeg – het traditionele teken dat een nieuwe paus is gekozen. Prevost zal regeren onder de naam Leo XIV.

De 69-jarige Prevost, afkomstig uit Chicago, heeft een lange staat van dienst

binnen de katholieke kerk. Hij werkte als missionaris in Peru en leidde later een Vaticaans bureau dat bisschoppen beoordeelt. Van 2014 tot 2023 was hij bisschop van Chiclayo, waar hij opviel door het benoemen van drie vrouwen in het stemcollege voor bisschopsverkiezingen – een unicum binnen de katholieke hiërarchie. Volgens persbureau AP is zijn verkiezing opmerkelijk, omdat het geopolitieke gewicht van de Verenigde Staten doorgaans een belemmering vormde voor een Amerikaanse paus.

De kardinalenvergadering, de grootste ooit met 133 stemgerechtigden, kwam bijeen in de Sixtijnse Kapel om een opvolger te kiezen voor paus Franciscus, die op 21 april overleed. Hij was

twaalf jaar paus, na zijn aantreden op 13 maart 2013 als opvolger van paus Benedictus XVI.

De verkiezing van Leo XIV volgde opvallend snel: de kardinalen bereikten al na iets meer dan 24 uur een beslissing. In het verleden duurden conclaven vaak meerdere dagen.

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires in 1936, kampte al jaren met gezondheidsproblemen, waaronder chronische ademhalingsklachten als gevolg van een zware longontsteking in zijn jeugd. In zijn laatste publieke boodschap benadrukte hij het belang van fundamentele vrijheden: “Er kan geen vrede bestaan zonder godsdienstvrijheid, vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting.”

Zijn pontificaat stond bekend om de progressieve koers die hij voer. Hij riep op tot meer compassie en menselijkheid en sprak zich uit over thema’s als klimaatverandering, kapitalisme, de positie van de LGBTQ+-gemeenschap en echtscheiding. Tegelijkertijd kreeg hij kritiek vanwege zijn conservatieve uitspraken over vrouwen en een homofobe opmerking die hij vorig jaar maakte. Toch werd hij wereldwijd geliefd en kreeg hij de bijnaam ‘de paus van het volk’.

MENS EN MAATSCHAPPIJ

 

| united news | Door: Redactie