• dinsdag 05 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Ori: ‘Stakende leerkrachten hadden verborgen agenda’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “De vakbondsacties hadden in eerste instantie als doel de terugdraaiing van de BTW-wet, maar plotseling zagen wij dat het ook ging om betaalbaarheid van transport. Men had dus een verborgen agenda. Waarom moesten de leerkrachten op straat?” Deze retorische vraag stelde minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in het Cenasu-gebouw van het ministerie.

De bewindsman stelde ook zijn bedenkingen te hebben over de manier waarop de stakingen zijn aangekondigd. “Het lijkt op een wilde actie. Ik ondersteun deze soort acties nooit”, aldus Ori tegenover de pers. Hij vond in het verlengde

daarvan dat er ‘gesprekken’ moeten worden gevoerd over de manier waarop de scholen zijn gesloten tijdens de vakbondsacties.

“Waarom moesten de leerkrachten op straat?”

OWC-minister Ori

Dialoog

De minister toonde zich ingenomen dat enkele schoolleiders en leerkrachten “een mooi voorbeeld” hebben gegeven en de scholen normaal hebben gedraaid. Hij zei het belangrijk te vinden dat de samenleving ervoor moet zorgen dat er geen anarchie plaatsvindt. “Ik betreur de stakingen, omdat het gaat om het eerste kwartaal en er nu al een achterstand is van acht of negen dagen.”

Evenwel, liet de bewindsman blijken hoopvol te zijn gestemd. “Ik ga ervanuit dat we maandag een groot deel van de scholen zullen opstarten.” De Ware Tijd berichtte vrijdagmiddag dat de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) haar leden maandag heeft opgeroepen voor een algemene ledenvergadering.

Ori bleef er tijdens het persmoment bij dat dialoog altijd het instrument is waarmee er veel kan worden bereikt. Daarom was hij content dat de leden van de vakbonden ook oor blijken te hebben voor het vinden van een oplossing. Toen vrijdagochtend bekend werd gemaakt dat de vakbondsacties zijn opgeschort, bleken niet alle actievoerenden daar eens mee te zijn.

Onderwijs binnenland

Ori deelde tijdens de persconferentie mee dat ook het onderwijs in het binnenland weer wordt opgestart. De leerkrachten die er lesgeven, zijn inmiddels allemaal terug op hun standplaats. Vanwege een tekort aan onder meer drinkwater waren de onderwijsgevenden naar Paramaribo teruggekeerd.

Natasia Bennanon, directeur Administratief en Technisch Beheer, gaf aan dat het ministerie heeft gezorgd voor drinkwater. Daarnaast zorgt het veranderde weer er voor dat er ook regenwater kan worden opgevangen.

Schooltransport

Dat het schoolvervoer de afgelopen dagen was stilgelegd, zat Ori ook niet lekker. Volgens hem was er geen reden voor de bus-en boothouders om hun diensten te staken. “OWC is niet de eindverantwoordelijke voor de betaling. Dat is het ministerie van Financiën en Planning en de bus-en boothouders worden elke maand betaald”, stelde hij.

Over het onderzoek naar ongeregeldheden met schoolvervoer zei de minister dat er inderdaad enkele zaken zijn ontdekt, maar dat er nog een verslag zal komen daarover. In september was Dorothy Hoever, waarnemend onderdirecteur Technische Diensten waaronder het schoolvervoer valt, ontheven.

Op 6 september had Ori, vóór aanvang van de raad van ministers gezegd dat er enkele misstanden zijn geconstateerd. “Maar laten we de kip die aan het broeden is niet storen”, zei hij met verwijzing naar de commissie die het onderzoek uitvoert. Hij zei rustig het rapport te zullen afwachten en vroeg de gemeenschap ook geduld op te brengen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie