
‘Kwart van Nederlanders denkt dat Suriname nog altijd onderdeel van Nederland is’
| waterkant | Door: Redactie
Terwijl Nederland op 1 juli met Ketikoti stilstaat bij de herdenking van het slavernijverleden in de voormalige koloniën, blijkt uit nieuw onderzoek dat veel Nederlanders verrassend slecht op de hoogte zijn van de huidige staatkundige verhoudingen.
Maar liefst één op de vier Nederlanders denkt dat Suriname nog steeds onder Nederlands bestuur valt, terwijl het land sinds 25 november 1975 onafhankelijk is.
Het onderzoek, uitgevoerd door Evisumservice.nl, laat zien dat verwarring over de status van voormalige koloniën en huidige overzeese gebieden wijdverspreid is.
Niet één deelnemer wist exact te benoemen welke Caribische eilanden tegenwoordig als bijzondere gemeenten van Nederland gelden. Slechts 18 procent noemde weliswaar de juiste
De onwetendheid is het grootst onder jongeren. Slechts 9 procent van de 18- tot 30-jarigen kon een gedeeltelijk correct antwoord geven. Zelfs onder dertigers en veertigers is de kennis matig. Alleen vijftigers scoren relatief beter: ruim een kwart van hen wist de drie bijzondere gemeenten aan te wijzen.
De verwarring lijkt deels te komen doordat veel mensen autonomie verwarren met verbondenheid. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, met hun eigen wetten en regeringen. In tegenstelling
Dat juist tijdens Ketikoti – een dag waarop de ‘gebroken ketenen’ worden herdacht – blijkt hoe beperkt het collectieve bewustzijn is over Surinames onafhankelijkheid, maakt het des te schrijnender. “Het is wrang om op een dag van herdenking te moeten vaststellen dat het besef van onze gedeelde geschiedenis zo beperkt is,” stelt Freek Jurg van Evisumservice.nl.
Het onderzoek onderstreept het belang van beter onderwijs en helderdere communicatie over het staatsrechtelijke onderscheid tussen de voormalige koloniën en de huidige samenstelling van het Koninkrijk. Want hoe kan verbondenheid bestaan, als er niet eens duidelijkheid is over wie er wel of niet bij hoort?
| waterkant | Door: Redactie