
Kippie-zaak: Vrijspraak voor ondernemers na jarenlange juridische strijd
| snc.com | Door: Redactie
PARAMARIBO — Gerard van den Bergh en zijn levenspartner Asha Badal, eigenaren van het pluimveebedrijf De Doksenclub, zijn maandag door de rechter volledig vrijgesproken in de zogeheten Kippie-strafzaak. Het Openbaar Ministerie had hen beschuldigd van verduistering van bijna 1 miljoen Amerikaanse dollar, maar volgens de rechter ontbrak elk wettig en overtuigend bewijs.
De zaak draaide om een lening van in totaal 3,7 miljoen Amerikaanse dollar, die het ondernemersduo kreeg van geldschieter Vijai Kirpalani voor het opzetten van een pluimveeproject. Kirpalani raakte echter achterdochtig over hoe het geld werd besteed. Hij stelde dat circa 800.000 dollar niet volgens afspraak in het project was geïnvesteerd en
Van civiel naar strafzaak
Eerder had Kirpalani al een civiele rechtszaak aangespannen tegen Van den Bergh en Badal, waarin hij eveneens zijn bezwaren over de besteding van de middelen uitte. Nadat hij in die procedure zijn gelijk niet haalde, stapte hij naar het strafrecht. De officier van justitie eiste drie jaar gevangenisstraf en onmiddellijke gevangenneming van het duo.
De verdediging, geleid door advocaat Murwin Dubois, wees erop dat er geen sprake was van een strafbaar feit. Het ging om een zakelijke overeenkomst, zonder specifieke voorwaarden over hoe het geld moest worden besteed. Bovendien had Kirpalani vrijwillig afstand
Rechter: 'Geen strafbare handeling'
Rechter Lydia Ravenberg wees het verzoek van de verdediging om het OM niet-ontvankelijk te verklaren af, maar volgde inhoudelijk wél hun argumenten. Ze concludeerde dat de relatie tussen Kirpalani en het ondernemersduo puur civielrechtelijk was, en dat het geschil dus thuishoort bij een civiele rechter.
Volgens Ravenberg was er geen sprake van verduistering. Er bestonden geen schriftelijke afspraken over de besteding van het geld en Kirpalani had, na het overmaken van het bedrag, geen zeggenschap meer over de invulling ervan. De rechter merkte op dat de geldschieter “gewoon had moeten wachten op terugbetaling”.
Einde van een lange strijd
Van den Bergh en Badal waren zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hun vrijspraak betekent het einde van een slepend juridisch proces dat begon als een zakelijke lening maar uitmondde in een strafzaak.
Met het oordeel van de rechter is nu duidelijk geworden dat de zaak geen strafrechtelijk karakter had en dat de betrokken ondernemers zich niet schuldig hebben gemaakt aan enig strafbaar feit.
- Spraakmakende rechterlijke uitspraken in Suriname
- Net Binnen
- Opmerkelijk
- Openbaar Ministerie (OM)
- Overheid
| snc.com | Door: Redactie