• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ik kan niet eens pap voor mijn baby kopen”

| suriname herald | Door: Redactie

Meer dan veertig leerkrachten die te werk zijn gesteld op verschillende scholen, hebben vanaf hun aanstelling als onderwijzer nog geen loon ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). In gesprek met Suriname Herald leggen de onderwijzers hun problemen voor: de situatie waarin zij verkeren. 

“Dit is frustrerend voor mij; al maanden zit ik zonder geld, en ik kan niet eens pap voor mijn baby kopen, laat staan de oppas betalen. Ik loop achter met al mijn maandelijkse lasten,” vertelt een bezorgde onderwijzeres die te werk is gesteld op een christelijke school in Paramaribo.

De onderwijzeres geeft verder aan dat

ze ook niets meer te eten heeft in huis en zit met meerdere kinderen. “Vanuit het ministerie was niet gezegd dat we meer dan zes maanden zouden moeten wachten om uitbetaald te worden,” voegt ze eraan toe.

Een andere leerkracht vertelt dat zij al vijf maanden wacht op uitbetaling. “Dit is zeer triest en onmenselijk wat het ministerie met ons doet. Wij moeten onder deze omstandigheden ook nog ervoor zorgen dat de kinderen geen dupe worden van de situatie, maar niemand weet wat wij meemaken. Mensen op het ministerie van Onderwijs ontvangen hun lonen wel en maken zich niet meer druk

om ons. Ik kan niet eens mijn huur betalen,” licht de leerkracht toe. 

Vanuit het ministerie wordt er niets gedaan. Volgens de onderwijzers hebben zij vernomen dat het ministerie van Financiën en Planning de stukken voor uitbetaling achterhoudt, maar dat lijkt niet op waarheid, weten de teleurgestelde leerkrachten. 

De leerkrachten zeggen verder dat onderwijsminister Henry Ori heeft aangegeven, dat de leerkrachten na zes maanden verstoken zullen blijven van hun salaris; hij moet deze uitspraak onmiddellijk terugdraaien. “Want leven met een salaris is al moeilijk, laat staan zonder salaris; het is ondraaglijk.” Op de departementsleiding wordt een beroep gedaan om de leerkachten uit te betalen, anders zullen zij massaal het werk neerleggen.

Meredith Hoogdorp, ondervoorzitter van het syndicaat waar de leerkrachten bij aangesloten zijn, gevraagd naar deze kwestie, merkt op dat zij niet weet wat er aan de hand is, maar dat het om jonge mensen gaat die gedemotiveerd raken. 

“De mensen werken sinds oktober, en sommigen zelfs langer, en hebben nog niets ontvangen. Ook zij weet niet wat de reden is. Vanuit het ministerie wordt aangegeven dat het om incidentele gevallen gaat, want bijna iedereen heeft ontvangen, maar dat klopt niet. Er zijn een aantal leerkrachten die niet uitbetaald zijn. Een groep van meer dan veertig mensen moet nog uitbetaald worden,” zegt Hoogdorp.

| suriname herald | Door: Redactie