• dinsdag 22 October 2024

EK 2024: Georgië en Tsjechië delen punten

| starnieuws | Door: Redactie

Georges Mikautadze presteert heel goed in deze wedstrijd. Hij verzilvert ook de toegekende strafschop. (Getty Images)

Georgië en Tsjechië in Groep F hebben beide hun openingswedstrijd verloren. In het Volksparkstadion in Hamburg hopen ze in de tweede speelronde hun eerste punten te halen. Actie, een afgekeurd doelpunt, een penalty en dan toch gelijk. Beide teams hebben hun eerste puntje binnen. In
dezelfde groep ontmoeten Turkije en Portugal elkaar later op de dag.
De toon van de wedstrijd is gezet. Vijftien seconden na de aftrap staan de Georgiërs al aan het strafschopgebied van de Tsjechen. Geen gevaar. Aan de andere kant redt goalie Giorgi Mamardashvili kort na elkaar twee keer en houdt hij Georgië recht overeind.De Tsjechen komen goed opzetten en hun defensie is een harde noot om te kraken. Een goal van Adam Hložek die voortkwam uit een verre ingooi van Vladimir Coufal wordt door de VAR geweigerd. Bij herhaling blijkt dat Hložek de bal met zijn hand heeft beroerd. Na een
half uur spelen kunnen de Georgiërs een kans creëren. Anzor Mekvabishvili wordt vrijgespeeld op de rechterflank, maar zijn voorzet wordt door Coufal in hoekschop geduwd. Dat levert niets op.In de 45e minuut had aanvoerder Guram Kashia moeten scoren. Na een vrije trap komt de bal bij de Georgische aanvoerder Kashia. Hij probeert de bal in de benedenhoek te rollen, maar de alle lof is voor de doelman. Vervolgens blijkt er hands te zijn en de VAR komt in actie. Georgie krijgt een penalty.Slechts een kleine aanloop, maar Georges Mikautadze stuurt doelman Jindřich Staněk de verkeerde kant op en trapt de bal in de netten. Opgetogenheid voor Georgië!Even dreigt er drama aan het einde van deze eerste helft als Giorgi Mamardashvili een briljante redding moet maken na een mooie kleine pass van Tomas Soucek naar Patrik Schick, die zijn plek kiest en wat kracht krijgt op zijn rechtervoetschot.De keeper van Georgië komt snel naar rechts en voorkomt dat de bal achter hem verdwijnt. Hij heeft zes reddingen gehad in de eerste helft.Het was een goede eerste helft. Beide teams hebben het vanaf het begin goed geprobeerd.  Georgië was vooral in de openingsperiode de betere ploeg. Ze zetten de Tsjechen onder druk.Tsjechië is teruggekomen in het spel en is er in de eerste helft in gegroeid.In de tweede helft krijgt Tsjechië twee hoekschoppen na elkaar. De eerste levert niets op, maar de tweede levert de gelijkmaker in de 59e minuut. Tsjechië krijgt een hoekschop en Ondrej Lingr krijgt een krachtige kopbal op de eerste paal. Patrik Schick heeft meer geluk dan kunde om het leder in het doel te verwerken, 1-1. Tsjechië blijft toch op zoek gaan naar de overwinning, maar het lukt hen niet meer om kansen te creëren. De Tsjechen zullen erg teleurgesteld zijn over dit resultaat, maar de eer is voor Georgië dat ze hebben volgehouden.