• maandag 29 April 2024

BREAKING: Jair Tjon En Fa wint zilver op 200m sprint

| keynews.sr | Door: Redactie

Jaïr Tjon En Fa heeft zondag op het onderdeel 200 m sprint, tijdens de Tissot UCI Track Nations Cup in Milton in Canada, zilver gewonnen. De Surinamer verloor in het slotstuk van de Nederlander tevens torenhoge favoriet Harrie Lavreysen.

Ondanks de nederlaag was het voor Tjon En Fa een opluchting, nadat hij geruime tijd door een mindere periode ging. De Surinaamse baanwielrenner wist een dag eerder in de keirin niet uit de voorronde te geraken. Voor zijn maatstaven was dit een grote teleurstelling, maar hij maakte het zondag goed.

Tjon En Fa opende de dag sterk door de 2e snelste kwalificatietijd (9.522

seconden) te registreren. Meervoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen registreerde een tijd van 9.378 seconden. Mikhail Yakovlev (Israël) kwalificeerde met een identieke tijd als Tjon En Fa, terwijl trainingsmaat Nicholas Paul (Trinidad en Tobago) op de vierde plek finishte in een tijd van 9.527 seconden.

De top vier kwalificeerden meteen voor de achtste finales, terwijl de overige 24 wielrijders in de zestiende finales moesten strijden voor een plek bij de laatste 16. In totaal participeerden 39 wielrenners aan de kwalificatie.
De Surinaamse baanwielrenner vervolgde zijn goede vorm in de achtste finales door de Colombiaan Santiago Ramirez te verslaan. Hij nam sportief revanche voor

zijn nederlaag in de strijd om het brons recentelijk tijdens de Pan-Amerikaase baankampioenschappen op hetzelfde onderdeel.

Tjon En Fa had niet voldoende punten en stroomde door naar de halve finale door in de kwartfinale in 2 ronden Vasilijus Lendel (Litouwen) te verslaan. De Surinamer versloeg in de halve finalestrijd Yakovlev meteen in 2 ronden. Lavreysen was in de andere halve finale ontmoeting ook in 2 ronden sterker dan Paul.
In het slotstuk liet de Nederlander zien waarom hij meervoudig wereldkampioen is. Hij versloeg Tjon En Fa in ronde 1 miniem, maar nam in de 2e ronde meer afstand en bezegelde daarmee de eindstrijd. Paul pakte brons door Yakovlev in 2 ronden te verslaan.

Tjon En Fa bouwde zijn zelfvertrouwen richting de Olympische Spelen in Parijs, Frankrijk over enkele maanden goed op. Het was namelijk het slottoernooi van de baanwielrijder in aanloop naar het mondiaal toernooi.

Tachana Dalger

Tachana Dalger eindigde in heat 4 als 5e en daarmee laatste op het onderdeel keirin. Winnares Hetty van de Wouw (Nederland) plaatste zich voor de tweede ronde. Slechts de groepswinnaar ging verder in ronde 1. De Surinaamse had hierna de gelegenheid via de repechage (herkansing) zich alsnog voor de tweede ronde te plaatsen, maar finishte in heat 1 wederom op de laatste plaats (4).

Nurul Izzah Izzati Mohd Asri (Maleisië) won deze heat en mocht hierdoor verder naar ronde 2. Uiteindelijk veroverde Ellesse Andrews (Nieuw-Zeeland) goud gevolgd door de Nederlandse Steffie van der Peet (zilver) en de Canadese Lauriane Genest (brons).