
Blog Verkiezingen Suriname: ‘Feest of campagnestop?’
| waterkant | Door: Redactie
De dood van voormalig president Jules Wijdenbosch, alias ‘oom Jules’ of ‘Bosje’ heeft impact op de Surinaamse samenleving, zo merken we in aanloop van onze reis naar Suriname.
Vanaf volgende week ben ik daar met collega Chris Aalberts om verslag te doen van de verkiezingen, onder andere voor Waterkant.Net en in onze podcast over de verkiezingen van 25 mei.
Wijdenbosch stierf op 30 april op 83-jarige leeftijd. Hij staat bekend om een presidentschap (r. 1996-2000) waarin hij onder meer schulden maakte om twee grote bruggen over de Commewijne-rivier en Suriname-rivier te bouwen. De laatste noemde hij naar zichzelf.
Interessant is ook dat Bosje, toen hij
President Chan Santokhi kondigde twee dagen van rouw en een staatsbegrafenis in Paramaribo af. In Nederland zouden er in zo’n geval waarschijnlijk sprake zijn van een tijdelijke campagnestop, maar in Suriname doen ze het liever wat rustiger aan. Met respect en ingetogen campagne voeren, zo vernamen we. Openbare gelegenheden en verkiezingsfeesten zijn vrijdag en zaterdag afgelast.
Voor de tweede aflevering van ‘Verkiezingen in Suriname, een podcast’ waren we te gast bij de VHP Nederland. In een Van der Valk-hotel
Volgens sommigen zijn verkiezingen in Suriname ‘één groot feest’. Over vier dagen stappen we in het vliegtuig naar Zanderij. Het belooft daar wat te worden.
Kemal Rijken
Kemal Rijken is journalist, schrijver, presentator, historicus en politicoloog. Voor de verkiezingen van 25 mei 2025 reist hij af naar Suriname om verslag te doen in een blog op Waterkant.Net. Samen met collega Chris Aalberts maakt hij ‘Verkiezingen in Suriname, een podcast’ waarin ze vertellen van hun bevindingen in het land en op de actualiteit ingaan.
Rijken is werkzaam in Nederland en daarbuiten. Eerder schreef hij verschillende boeken, waaronder ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’, ‘Eigen Volk’, ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en ‘Roma’. Met Aalberts ging hij eerder naar de VS en Duitsland voor dezelfde podcastserie.
| waterkant | Door: Redactie