• woensdag 24 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AANTAL DOORVAARTEN PANAMAKANAAL NEEMT TOE

| united news | Door: Redactie

Foto: Het Panamakanaal | Auteur: Armand Snijders.

Het aantal schepen dat dagelijks door het Panamakanaal mag, loopt volgende maand op tot 34.

Dat is een aanzienlijke verbetering van de maximaal 22 schepen die enkele maanden geleden door het kanaal konden varen als gevolg van de enorme droogte. Die droogte werd veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño die het land sinds begin vorig jaar teisterde en de wereldhandel over zee flink in de war schopte.

Sinds begin van dit jaar zijn de gevolgen langzaam maar zeker minder geworden en werden meer en meer schepen toegelaten. Vanaf 11 juli zal de situatie bij zowel de

Neopanamax-sluizen als de Panamax-sluizen verder genormaliseerd worden, waardoor er 34 schepen per dag het kanaal door kunnen.

Daarmee is het niveau van voor de droogte weer bijna bereikt. Toen passeerden 36 tot 39 schepen dagelijks de sluizen om van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan en vice versa te gaan. Het doel is om uiterlijk in januari 2025 weer zoveel schepen toe te laten.

Een andere belangrijke maatregel die de beheerder, de Panama Canal Authority, heeft genomen is om de toegestane diepgang van passerende schepen weer bij te stellen tot de gebruikelijke vijftien meter. Dit was eerder dertien meter of soms

zelfs minder. Mammoetcontainerschepen waren daardoor gedwongen uit te wijken of met een beperkte lading door te varen. Andere schepen kozen ervoor om een deel van de lading op treinen over te laden en over land naar de andere zijde te brengen, waar de vracht weer aan boord werd gebracht.

Maar aan al deze maatregelen komt vanaf 11 juli een einde. De kanaalbeheerder hoopt dat een nieuwe langdurige droogte uitblijft. Ricaurte Vásquez Morales, de directeur van de Panama Canal Authority, is ook realistisch en houdt – op korte of langere termijn – rekening met nieuwe problemen als gevolg van de klimaatverandering. “En er is geen eenvoudig antwoord of enkel project dat de uitdaging van water onmiddellijk kan oplossen”, zo denkt hij.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: PANAMA KANAAL: FINANCIEEL STABIEL ONDANKS MINDER SCHEPEN

 

| united news | Door: Redactie