• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AANKLAGER INTERNATIONAL STRAFHOF WIL ARRESTATIES NETANYAHU EN HAMAS-LEIDERS OM OORLOGSMISDADEN

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Aanklager van het International Strafhof (ICC), Karim Khan, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Yahya Sinwar, de hoogste leider van de Palestijnse militante groep Hamas. | NU.nl

De aanklager van het International Strafhof (ICC) in Den Haag heeft maandag gevraagd om arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en drie Hamas-leiders. Zij worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

ICC-aanklager Karim Khan wil naast Netanyahu ook de Israëlische defensieminister Yoav Gallant laten arresteren. Zij hebben een rol gespeeld in mogelijke schendingen van mensenrechten en het begaan van oorlogsmisdaden door Israël.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal “gegronde

redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De aanklager van het ICC in Den Haag wil om dezelfde reden ook arrestatiebevelen tegen drie Hamas-kopstukken. Het gaat onder anderen om Yahya Sinwar, de hoogste leider van de Palestijnse militante groep.

Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid op 7 oktober. Hamas viel toen Israël binnen en richtte een bloedbad aan. Ongeveer tweehonderd Israëliërs werden ontvoerd en als gijzelaar vastgehouden.

Israël en Hamas boos over mogelijke arrestaties

Zowel Israël als Hamas heeft vol onbegrip en woede gereageerd op de

oproep van de ICC-aanklager.

Een woordvoerder van Hamas reageerde dat het ICC “slachtoffer en dader door elkaar haalt”. De Palestijnse groep vindt dat het ICC Israël aanmoedigt om de oorlog voort te zetten.

Israël is op zijn beurt ook laaiend. Oppositieleider Yair Lapid noemt de beslissing “rampzalig”. Hij hoopt dat de Verenigde Staten ingrijpen en de oproep veroordelen.

De VS heeft het Statuut van Rome, waarmee de oprichting van het ICC in 2002 bekrachtigd werd, niet ondertekend. Israël deed dat in eerste instantie wel, maar trok zich later terug.

“Een arrestatiebevel tegen Netanyahu zou het moeilijker voor hem maken om naar de 124 landen te reizen die het ICC-verdrag wel hebben getekend. Reizen naar Washington blijft hoe dan ook mogelijk.”

“Een panel van rechters moet beslissen of de arrestatiebevelen waar de ICC-aanklager om vraagt er daadwerkelijk komen. Daar zitten veel haken en ogen aan.”

“Het ICC kan alleen zaken behandelen die hebben plaatsgevonden op het grondgebied van een lidstaat.”

“De grenzen van Palestina, een staat die meer in theorie bestaat dan in de praktijk, zijn bijzonder omstreden. De ICC-rechters zouden daar ook iets over zeggen door de arrestatiebevelen te bekrachtigen.”

“Voor Netanyahu kan de zet van de ICC-aanklager politieke voordelen hebben. De Israëlische premier ligt in eigen land zwaar onder vuur. Maar de meeste critici zitten ook niet te wachten op bemoeienis van het Strafhof.”

WERELDNIEUWS

GERELATEERD AAN: WHO BEZORGD OVER ISRAËLISCHE MILITAIRE OPERATIE BIJ AL SHIFA-ZIEKENHUIS IN GAZA-STAD

| united news | Door: Redactie