• donderdag 25 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Workshop ernstige uitdagingen criminaliteit mijnbouwsector

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Kenneth Amoksi van JusPol legt uit dat de illegale mijnbouw een groot probleem is voor het land (Foto: JusPol)

Over het bestrijden van georganiseerde misdaadactiviteiten in de mijnbouwsector, heeft het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) een driedaagse workshop gehouden in Torarica. Dit is gerealiseerd in samenwerking met het departement tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad van de Organisatie van de Amerikaanse
Staten (DTOC/OAS) en de ambassade van de Verenigde Staten. Woensdag en donderdag was deze workshop bestemd voor de publieke sector en vrijdag voor de private sector.

Het uiteindelijke doel van de workshop is het uitdiepen van inzichten van de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de aanpak van illegale mijnbouw, het aankaarten van de dynamiek van deze activiteit en het onderzoeken van effectieve gerechtelijke strategieën voor uitroeiing ervan. Minister Kenneth Amoksi van JusPol vindt dat deze workshop op het juiste moment gehouden is en gaf aan dat het van cruciaal belang is, omdat een van de meest urgente uitdagingen van het land

aangepakt wordt. De illegale goudwinning is niet alleen een milieuprobleem, maar ze brengt aanzienlijke economische en sociale uitdagingen met zich mee die de kern van de samenleving verzwakken. 

Op het gebied van justitie en veiligheid leidt de illegale goudwinning tot belastingontduiking, smokkel en andere aanverwante misdaden die het witwassen van geld faciliteren, zoals drugshandel, illegale wapenhandel en mensenhandel. De veelzijdige aard van dit probleem moet begrepen worden en de strategie die nodig is om het effectief aan te pakken, stelde Amoksi.

Op de 1e dag hadden de inleiders het gehad over de verschillende manieren van het komen tot het tegengaan van de georganiseerde illegale mijnbouw activiteiten, de milieuvervuiling als noodzaak, het aanpakken van witwassen van geld en het kwikgebruik, meldt JusPol. Christopher Valdes, medewerker Economische Zaken bij de Amerikaanse ambassade heeft het gehad over de transparantie die gestimuleerd moet worden, de samenwerking die Amerika wil aangaan met Suriname om de strijd tegen illegale mijnbouwcontrole aan te binden.

John Grajales technische specialist op het departement voor het tegengaan van grensoverschrijdende georganiseerde misdaden binnen de OAS was ook een van de inleiders en heeft het gehad over de verschillende manieren van witwassen van geld die verband houden met de illegale mijnbouw activiteitentype. De plaatsvervangend officier bij de Dienst Openbaar Procesrecht van Suriname Rita Sitaram haalde aan dat, als iemand de Mijnbouwwet overtreden heeft, komt artikel 71 ter sprake en daarin is aangegeven dat werk verrichten zonder vergunning in de mijnbouwsector strafbaar is. De Braziliaanse Federale politie attaché in Suriname Daniel Ladeira Carvalho heeft zich geconcentreerd op de illegale goudwinning in Brazilië. Ook hij legde de nadruk op het gebruik van kwik dat heel gevaarlijk is.

Deze inleiders hebben tijdens de workshop het gehad over de ervaring en werkwijze in de landen Suriname, Frans- Guyana en Guyana. Er zijn analyses gemaakt over de verschillende situaties en de aanpak van de uitdagingen.

| starnieuws | Door: Redactie