
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen naar Suriname
| waterkant | Door: Redactie
Als het aan koning Willem-Alexander ligt, brengt hij in de toekomst een bezoek aan Suriname. Dat zei hij maandag in Den Haag tegen Waterkant.Net. Al langer wordt gesproken over een staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan het land.
Dit jaar zou zo’n reis in het kader van vijftig jaar onafhankelijkheid gepast en historisch zijn. Het is aan de regeringen van beide landen om dit mogelijk te maken.
De koning en zijn gezin hielden maandagavond in de tuin van Paleis Huis Ten Bosch een persbijeenkomst. De reden was de jaarlijkse fotosessie voor de zomervakantie, waar wederom veel pers op afkwam. Ook Waterkant.Net was
Gevraagd of hij een staatsbezoek aan Suriname ziet zitten, liet hij doorschemeren positief tegenover het land te staan.
Zijn moeder, prinses Beatrix, zegt volgens Willem-Alexander nog vaak dat Suriname het mooiste land is dat zij ooit heeft bezocht. Op 25 november 1975 was zij met wijlen prins Claus aanwezig bij de onafhankelijkheidsviering. De koning zei te hopen dat het hem gegeven zal zijn het land ooit te bezoeken. Hij wil het land met eigen ogen zien, op dezelfde manier zoals zijn moeder dat deed. Maar wanneer dat is, dat weet ik niet, aldus Willem-Alexander.
Het is aan de regeringen van Suriname en
Door de jaren heen heeft Máxima in Nederland veel Surinamers gesproken en ontmoet. De contacten van haar en haar man met de Surinaamse gemeenschap zijn goed, aldus de koningin. Sinds haar komst naar Nederland in 2001 heeft ze interessante dingen over het land gehoord. Familiebanden tussen Surinamers in Nederland en in Suriname zijn belangrijk, zei ze.
Eerder had Willem-Alexander het over ‘Latino-familiewaarden, die ingebracht zijn door mijn vrouw’.
Een staatsbezoek van het koningspaar aan Suriname zou in het kader van de vijftigjarige onafhankelijkheid, later dit jaar, gepast en historisch zijn. Eerder liet president Chan Santokhi in ‘Verkiezingen in Suriname, een podcast‘ weten dat het tijd wordt dat de koning naar het land komt.
“Ik merk dat er behoefte aan is,” aldus het vertrekkend staatshoofd. “En ik denk dat het, zeker met de achtergrond van het slavernijverleden, terecht is dat de koning persoonlijk naar Suriname komt om zijn excuses aan te bieden voor wat er gebeurd is.”
Santokhi zei dat Willem-Alexander ook naar het binnenland zou moeten gaan om te praten met ‘het traditionele gezag’ daar. “Het geeft geestelijke rust bij de mensen. Tegen de achtergrond van de slavernij is het goed dat de koning dat dan doet… En uiteraard, als dat rond de periode van 25 november gedaan kan worden, dan is dat een geweldige viering.”
Samen de onafhankelijkheid op 25 november vieren zou dus een mogelijkheid zijn. Gekeken kan worden naar België, waar verschillende koningen op lustrumvieringen van de Congolese onafhankelijkheid naar Kinshasa reisden. De bezoeken waren vaak een succes. Koning Filip was in 2022 in Congo voor een uitgebreide reis en zijn vader deed het in 2010. Koning Boudewijn kwam na de onafhankelijkheid van 1960 verschillende keren naar de voormalige kolonie.
| waterkant | Door: Redactie