• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS-AMBASSADEUR BENADRUKT STEVIGE SAMENWERKING SURINAME-VS MET NESTY EN NEWMONT

| united news | Door: Redactie

Op de Amerikaanse ambassade in Suriname werd de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, die 248 jaar geleden werd verkregen, plechtig herdacht, waarbij president Santokhi en de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher terugblikten op de diverse relaties tussen Suriname en de Verenigde Staten.

Na de strijd in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werden de dertien staten van Amerika op 4 juli 1776 onafhankelijk verklaard van Groot-Brittannië. Wereldwijd reflecteren Amerikanen op hun identiteit en nationale waarden. Ambassadeur Faucher wees op de gedeelde geschiedenis van Suriname en Amerika en benadrukte het belang van onafhankelijkheid voor beide landen. Zowel Suriname als Amerika hebben een slavernijgeschiedenis en delen waarden

zoals democratie, mensenrechten, en de strijd tegen corruptie en drugshandel. De diplomaat merkte op dat op deze dag niet alleen de onafhankelijkheid van Amerika gevierd wordt, maar ook de vriendschap tussen Suriname en de VS. Gelijke rechten en het recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk zijn kernwaarden van de democratie van beide landen en vormen volgens Faucher de basis van de vriendschapsrelatie. Hij sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van Suriname als een sterke, stabiele en welvarende natie, en benadrukte de blijvende diepe banden tussen de Verenigde Staten en Suriname.

Faucher liet niet na het Amerikaanse

bedrijf Newmont Corporation en Anthony Nesty te noemen die voorbeelden van deze band zijn.

Newmont is het Amerikaans mijnbouwbedrijf dat ook in Suriname activiteiten uitvoert en ondersteuning aan Suriname biedt. Anthony Nesty is de Surinaamse zwemmer die in 1988 Olympisch goud won en nu hoofdcoach van het Amerikaanse zwemteam is.

President Santokhi benadrukte eveneens de vrijheid en democratie als essentiële kernwaarden die Suriname zowel bilateraal als wereldwijd met de VS deelt. Tijdens zijn toespraak wees hij vooral op het democratische recht in beide naties waarbij Amerika in november 2024 vrije verkiezingen houdt en Suriname in mei 2025. Hij riep op om de strategische en invloedrijke rol van de VS, in het effectief aanpakken van uitdagingen zoals klimaatverandering en ontwikkeling van schone energie, niet te onderschatten. Hij wenste de gehele Amerikaanse natie een fijne onafhankelijkheidsdag toe. “Moge de gedachten van vrijheid en democratie de Amerikanen blijven verenigen”, besloot de president.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie