• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vermoedelijke route voor mensenhandel vanuit Haïti

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Fly AllWays houdt zich aan de regels’

Met het vervoeren van passagiers van Haïti naar Suriname heeft vliegmaatschappij Fly AllWays geen enkele illegale handeling gepleegd. De carrier houdt zich aan de regels en wetten en vervoert alleen passagiers die over geldige documenten beschikken. Zo reageert Amichand Jhauw, directeur van Fly AllWays, tegenover de Ware Tijd naar aanleiding van een artikel in Miami Herald waarin is aangegeven dat zijn bedrijf met haar vluchten vermoedelijke mensenhandel faciliteert. Het zou gaan om tientallen Haïtianen die Suriname als springplank gebruiken om illegaal de Verenigde Staten (VS) binnen te komen.


Tekst Ivan Cairo Beeld dWT archief

De

Ware Tijd heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benaderd voor commentaar. Echter, bij het ter perse gaan van deze editie had hij nog niet gereageerd.

“Fly AllWays kan niet aansprakelijk of verantwoordelijk worden gehouden voor de handel en wandel van passagiers nadat ze in Suriname zijn aangekomen”

Fly AllWays-directeur Amichand Jhauw

Miami Herald meldde donderdag dat de autoriteiten in Port-au-Prince op één na alle Haïtiaanse diplomaten op het consulaat in Paramaribo hebben teruggeroepen. Ook zijn alle twaalf lokale medewerkers ontslagen nadat Frankrijk zijn bezorgdheid had geuit dat diplomatiek personeel mogelijk medeplichtig is bij activiteiten waarbij Suriname als

tussenstation wordt gebruikt voor Haïtiaanse migranten die Franse grondgebieden willen binnenkomen.

Dominique Dupuy, minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, die onmiddellijk een intern onderzoek startte, informeerde Franse en Amerikaanse functionarissen vorige week over haar besluit. Dat bevestigden meerdere bronnen aan de Miami Herald.

Eind juli namen Franse functionarissen contact op met de Haïtiaanse regering over hun vermoedens nadat tientallen Haïtianen via Suriname in Frans-Guyana waren aangekomen om asiel aan te vragen. Uit onderzoek is gebleken dat er op 10 juli minstens één chartervlucht vanuit Port-au-Prince naar Paramaribo was uitgevoerd.

Grote maatschappijen buiten schot

De onthullingen over Suriname, dat steeds populairder wordt als doorvoerland voor Haïtianen en andere migranten, komen nu Frankrijk en de VS proberen te voorkomen dat illegale migranten zich in hun land vestigen. Het gaat om illegalen die deze landen via een omweg willen bereiken. Washington heeft eerder gewaarschuwd voor mogelijke maatregelen tegen vliegmaatschappijen die een faciliterende rol vervullen bij de stroom Haïtianen naar de VS.

Jhauw vindt het “vreemd” dat buitenlandse vliegmaatschappijen worden bedreigd. Hij voert aan dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines elke dag twee volle vluchten vanuit Haïti naar de VS uitvoert. Hij stelt ook dat KLM met de regelmaat van de klok tientallen Chinezen, Indiërs, Vietnamezen, passagiers uit Ghana en Nigeria naar Suriname vervoert. “Waarom wordt over deze vluchten niets gezegd?”

De directeur geeft aan dat Fly AllWays slechts twee vluchten per maand uitvoert vanuit Haïti. Op elke vlucht zitten gemiddeld tachtig passagiers. De vluchten worden op basis van de regels die gelden voor het vrije personen- en handelsverkeer tussen Caricom-landen uitgevoerd. Zowel Suriname als Haïti is lid en zijn bedrijf houdt zich aan de regels.

Fly AllWays kan niet aansprakelijk of verantwoordelijk worden gehouden voor de handel en wandel van passagiers nadat ze in Suriname zijn aangekomen, vindt Jhauw. De maatschappij kan dus niet verantwoordelijk worden gehouden als ze naar een ander land doorreizen. De regering zou daarop moeten worden aangesproken, meent Jhauw.

Als voorbeeld noemt hij Surinamers die met de SLM naar Nederland vertrekken en daar onderduiken. “Dan zou de SLM ook voor de handelingen van die ondergedoken passagiers verantwoordelijk moeten worden gehouden.” Hij vindt dat als mensen van een bepaalde nationaliteit niet meer naar Suriname mogen komen “er een groot bord bij Zanderij moet worden geplaatst”.

Medeplichtigheid

Volgens Miami Herald betalen de Haïtianen meer dan vierduizend US dollar aan een reisbureau om naar Suriname te vliegen om vervolgens in bussen te stappen die hen brengen naar Frans-Guyana via de Marowijnerivier of naar Brazilië, waar ze de zevenduizend mijl lange tocht naar het noorden maken naar de grens tussen de VS en Mexico.

Het lopende onderzoek heeft ook aan het licht gebracht dat onder de mensen die worden vervoerd, minderjarige kinderen zijn die in Suriname aankomen op valse documenten van een Haïtiaans kinderbeschermingsagentschap, waarin staat dat ze onbegeleide minderjarigen zijn die worden herenigd met familie in Suriname. Een dergelijke regeling, aldus een bron, zou niet mogelijk zijn zonder de medeplichtigheid van diplomatiek personeel en mogelijk anderen in zowel Haïti, waar alle vluchten moeten worden goedgekeurd door het Bureau voor Nationale Burgerluchtvaart, als in Suriname.

Een aantal maanden geleden heeft Suriname, na klachten van Frankrijk over vermoedelijke mensenhandel en -smokkel, de visumplicht voor Haïtiaanse reizigers weer ingevoerd. Die maatregel is nog van kracht.

Hard optreden VS

Vorig jaar kondigde de Amerikaanse regering aan hard te zullen optreden tegen migranten die met dure chartervliegtuigen van Haïti, Cuba en elders naar Nicaragua vliegen, waar ze vervolgens te voet en met bussen naar de grens tussen de VS en Mexico gaan. Haïtianen betaalden tot wel vierduizend US dollar voor een enkele reis van Port-au-Prince naar Managua.

Toen Washington de maatregel bekendmaakte – Haïti werd daardoor gedwongen de vluchten op te schorten – hadden al meer dan dertigduizend Haïtianen de reis gemaakt op ten minste 268 vluchten. De Amerikaanse regering beschuldigde de Nicaraguaanse leider Daniel Ortega ervan “cynisch te profiteren” van dergelijke vluchten en legde eerder dit jaar sancties op aan verschillende in Nicaragua gevestigde entiteiten en gaf waarschuwingen uit waarin chartermaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen werden gewaarschuwd dat Nicaragua migratie als wapen gebruikte. De VS heeft niet uitgesloten dat ze ook sancties zal opleggen aan luchtvaartmaatschappijen als blijkt dat ze erbij zijn betrokken.

Asielzoekers en migranten

De vermoedelijke route voor mensenhandel via Suriname draait volgens Miami Herald om twee bedrijven, Saya Travel Agency op Haïti en vliegmaatschappij Fly AllWays. De eerste regelt de charterreizen, terwijl het luchtvaartbedrijf naar verluidt het vervoer regelt voor mensen die in Suriname zijn. Er staat momenteel een vlucht gepland voor vrijdag (vandaag).

In het Trafficking in Persons-rapport van 2024 voor Suriname meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in juni dat “mensenhandelaren zich richten op de toenemende instroom van asielzoekers en migranten, van wie velen geen legale status en bescherming hebben, in en door Suriname”. Ook werd gemeld dat de migranten afkomstig zijn uit onder meer Haïti, Venezuela, Brazilië, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Guyana en de Volksrepubliek Congo. “Asielzoekers en migrantenvrouwen en -meisjes lopen in Suriname een bijzonder risico op sekshandel, onder meer in bordelen, massagesalons, kapsalons en illegale goudmijnkampen in het binnenland van Suriname”, aldus het rapport.

Suriname werd dit jaar voor het eerst geplaatst in Tier-1, de hoogste categorie van landen die voldoen aan de minimale vereisten bij de bestrijding van mensenhandel. Dat Suriname op de lijst is gestegen, komt volgens het Amerikaanse ministerie door hard werken van verschillende instanties met in de spits de afdeling Trafficking in Persons (TIP), het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Suriname en anderen.

Inspecteur Letitia Pinas, hoofd van TIP, werd vanwege de goede prestaties die ze met haar afdeling heeft neergezet, benoemd als één van de tien ‘TIP Heroes 2024’. Ze werd in Washington onderscheiden door Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

 

| de ware tijd | Door: Redactie