• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SPONG: ‘ENIGE PLEK WAAR BOUTERSE THUISHOORT, IS IN DE GEVANGENIS’

| dagblad de west | Door: Redactie

Advocaat Gerard Spong, is tevreden met de publieke aankondiging van de Verenigde Staten van Amerika dat de voortvluchtige Desi Bouterse het land niet binnen mag. Eerder deze maand werd aangekondigd dat de voormalige Surinaamse president en zes andere voormalige Surinaamse militaire functionarissen, niet welkom zijn in de Verenigde Staten.

Robert Faucher, ambassadeur voor de Verenigde Staten in Suriname, zei dat het besluit om een inreisverbod op te leggen aan hen, een unicum is voor de Verenigde Staten. “De sanctie is getroffen vanwege het verwerpelijke karakter van de Decembermoorden en de grove mensenrechtenschendingen die daarmee gepaard zijn gegaan”, aldus Faucher tegenover Suriname

Herald.

Spong zei in het radioprogramma ABC Aktueel, dat voor het Openbaar Ministerie en Suriname het een blamage is dat Bouterse gelijk na zijn veroordeling, nergens meer te bespeuren is. ‘’Er zou van alle kanten druk  moeten komen om het opsporen van Bouterse mogelijk te maken, waardoor de wereld kleiner wordt  voor Bouterse om zich dusdanig schuil te houden, en dat het recht mag zegevieren’’, zei Spong.

“Het uitloven van een forse beloning in USD aan de tipgever die informatie kan verschaffen die leidt tot de aanhouding van een voortvluchtige, lijkt in de praktijk behulpzaam. Dat gebeurt in Nederland ook bij bepaalde

moordzaken. De enige plek waar Bouterse thuishoort, is in een cel”, aldus Spong.

De Surinaamse justitiële autoriteiten moeten volgens Spong, nog meer moeite doen om Bouterse op te sporen. ‘’Mensen die denken te helpen bij het verbergen van de ontvluchte ex-president, maar weten waar die zich schuilhoudt,  moeten beseffen dat ze strafbaar bezig zijn’’, benadrukte Spong.

| dagblad de west | Door: Redactie