• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING ZET IN OP RECHTSPOSITIE AMBTENAREN EN TRANSPARANTIE BIJ GRONDCONVERSIE

| dagblad de west | Door: Redactie

Het grondconversieproces verloopt zeer effectief, zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de regeringsraadsvergadering (RRV) op woensdag 5 juni. Tijdens de vergadering zijn 157 nieuwe aanvragen goedgekeurd, wat de inkomsten op een totaal van SRD 60 miljoen heeft gebracht. Het staatshoofd voorspelt dat de inkomsten tegen het einde van het jaar dicht bij SRD 150 miljoen zullen liggen.

De inkomsten zullen worden gebruikt om de samenleving te ondersteunen via het Social Beneficiary Program. Om transparantie te bevorderen en de perceptie te corrigeren dat alleen rijke mensen grondconversie-aanvragen indienen, heeft de president gevraagd om een overzicht van alle aanvragen. Dit overzicht zal aantonen wie

allemaal hebben aangevraagd en welke aanvragen zijn goedgekeurd.

President Santokhi heeft verder aandacht gevraagd voor de rechtspositie van ambtenaren. Tijdens de RRV van 23 mei werden er achterstanden geconstateerd. Er moet een inventarisatie plaatsvinden op elk ministerie om de achterstanden in te lopen. Het doel is dat alle bevorderingen en vaste aanstellingen zo snel mogelijk worden afgehandeld. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven, dat er inspanningen worden gepleegd om de achterstanden in te lopen.

Suriname is recentelijk toegetreden tot de Egmont Group, een verenigd orgaan van 174 Financial Intelligence Units (FIUs). FIUs bevinden zich in een unieke positie om nationale

en internationale inspanningen ter bestrijding van terrorismefinanciering te ondersteunen.

Ze fungeren als vertrouwde toegangspoorten voor het delen van financiële informatie in binnen-en buitenland volgens de mondiale standaarden voor de bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme (AML/CFT). De Egmont Group biedt FIUs een platform om op een veilige manier expertise en financiële inlichtingen uit te wisselen ter bestrijding van witwassen, de financiering van terrorisme en daarmee samenhangende misdrijven.

President Santokhi onderstreept dat voor goed bestuur het cruciaal is om zowel nationaal als internationaal binnen de wetgeving de noodzakelijke informatie uit te wisselen en money laundering, terrorismefinanciering en financiering van proliferatie (handel van wapen en munitie met massavernietiging als doel) tegen te gaan.

| dagblad de west | Door: Redactie