• zaterdag 05 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rechter weigert vrijlating Kromosoeto, pleidooien Putter en Hew A Kee uitgesteld

| snc.com | Door: Redactie

De strafzaak tegen G. Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, R. Putter, W. Sardjo en J. ten Berge is op 30 juni 2025 hervat bij de Kantonrechter. Tijdens deze zitting stond het pleidooi van de verdediging centraal.

De advocaten van R. Putter en G. Hew A Kee vroegen uitstel, waardoor hun pleidooien nu zijn verplaatst naar 17 juli. De verdediging van B. Jurgens, W. Sardjo en J. ten Berge pleitte voor vrijspraak. Volgens hen handelden hun cliënten slechts in opdracht van hogerhand en waren zij niet actief betrokken bij de strafbare feiten.

De raadsman van G. Kromosoeto voerde zijn pleidooi wél

en verzocht om opheffing van diens voorlopige hechtenis. De officier van justitie verzette zich hiertegen, en de rechter doet hierover uitspraak op 17 juli. Dan worden ook de uitgestelde pleidooien behandeld. Het Openbaar Ministerie zal op 13 augustus reageren met de repliek voor alle verdachten.

Achtergrond Kromosoeto: van topbankier tot verdachte

Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), werd in januari 2022 veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van SRD 150.000. Hij werd medeverantwoordelijk gehouden voor onrechtmatige geldopnames bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), samen met onder anderen oud-minister Gillmore Hoefdraad en voormalig CBvS-directeur Robert van Trikt.

De

rechter oordeelde dat onder hun leiding circa SRD 3 miljard aan blanco kredieten werd verstrekt aan het ministerie van Financiën, zonder adequate controle. Kromosoeto werd als medepleger gezien en schuldig bevonden aan ambtsverduistering onder de Anti-corruptiewet. De SPSB zou volgens het vonnis onder zijn leiding hebben gefunctioneerd als een “corrupt orgaan”.

Opvallend is dat hij in 2020, ondanks de toenemende kritiek, opnieuw werd aangesteld als directeur. De Raad van Toezicht baseerde dit op interne accountantsrapporten waarin geen directe strafbare feiten waren aangetoond, ondanks eerdere berichten over miljoenenoverboekingen naar privé-rekeningen.

Robert Putter en de verdachte geldstromen

Tijdens het proces kwam ook de rol van de Nederlandse consultant Robert Putter aan bod. Hij zou volgens verklaringen van SPSB-personeel maandelijks tussen de 9.000 en 10.000 dollar ontvangen hebben, zonder duidelijke onderbouwing. Kromosoeto verdedigde deze betalingen als projectvergoedingen, maar justitie ziet hem als medeplichtige in een samenzwering met Putter en Hoefdraad, met ernstige gevolgen voor de nationale economie.

Putter is sinds 2021 voortvluchtig. Hij wordt verdacht van fraude bij de verkoop van overheidsgebouwen aan de CBvS via een lege vennootschap. Een internationaal opsporingsbericht tegen hem werd uitgevaardigd in augustus 2020.

Verdachte transacties rond Hew A Kee

Gardelito Hew A Kee, voormalig adviseur van de president en ex-voorzitter van Telesur, werd in april 2023 gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en schending van de Anti-corruptiewet.

In juni 2021 kwam hij onder de aandacht vanwege een storting van ruim €356.000 vanuit Investment Partners N.V. op zijn privé-rekening. Het bedrag zou vrijwillig worden terugbetaald, maar die afspraak werd niet nagekomen. Hierdoor werd hij formeel als verdachte aangemerkt.

Investment Partners en New Vision onder de loep

Investment Partners N.V., waar Putter als bestuurder staat geregistreerd, wordt genoemd in meerdere fraudedossiers. De onderneming zou, net als New Vision International N.V. (mede van Putter en Kromosoeto), miljoenenleningen van de SPSB hebben ontvangen zonder afdoende verantwoording. Zo werd een lening van ruim SRD 11 miljoen aan New Vision volledig afgeboekt, zonder enige terugbetaling.

Deze leningen en de betrokkenheid van diverse stichtingen zoals Kwatakama, Redi Oedoe en Wawona staan centraal in het onderzoek naar grootschalige corruptie binnen het financiële systeem van Suriname.

| snc.com | Door: Redactie