• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Onbetrouwbaar kwartet: Bouterse, Simons, Misiekaba en Akiemboto

| dagblad suriname | Door: Redactie

De politieke arena van Suriname is het toneel van een ongekend schouwspel geworden met de weigering van vier prominente figuren uit de Nationale Democratische Partij (NDP) om in 2020 hun zetels in de De Nationale Assemblee, DNA, in te nemen. Desi Bouterse, Jenny Simons, André Misiekaba en Sergio Akiemboto omzeilden hun verkiezingsbeloften omzeilden als ware politieke Houdini’s.

Dit viertal kan als onbetrouwbaar worden bestempelt. Bouterse’s afwezigheid komt niet als een verrassing; de man is allergisch voor enige vorm van tegenstand en verkiest monologen boven echte discussies. Jenny Simons, die als voormalig DNA-voorzitter wegduikt voor de confrontatie, lijkt de dans te willen

ontspringen om niet te hoeven antwoorden op de kritieken omtrent haar omstreden wetgevingsperiode.

André Misiekaba, die in een moment van verlichting zijn lidmaatschap aan de wilgen hing, zou volgens geruchten een goddelijke visie hebben ontvangen die hem terug naar de politieke arena leidt. Een scenario zo onwaarschijnlijk, dat zelfs de meest creatieve scenarioschrijvers er hun hoofd over breken.

Sergio Akiemboto staat ook in deze schimmige schijnwerpers, zijn verleden als directeur en minister nalaat hem te achtervolgen. Gevraagd naar verantwoording blijft hij het antwoord schuldig over zijn daden bij Grassalco en twijfelachtige concessieverleningen.

Deze politieke farce illustreert de lafheid van het viertal. Zij wisten

vanaf het begin dat zij de last van verantwoordelijkheid niet konden dragen en nu, bij mogelijke terugkeer, zullen zij hun politieke comeback moeten verkopen met nieuw gesponnen fabels. Het is een saga van onbetrouwbaarheid die de Surinaamse politiek onwaardig is.

| dagblad suriname | Door: Redactie