• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De lotgevallen van een burgervijand: Mijn strijd met overheidsambtenaren

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het is algemeen bekend dat een confrontatie met overheidsambtenaren vaak meer op een test van geduld lijkt dan op een eenvoudige zakelijke afhandeling. Het lijkt wel alsof de meeste ambtenaren hun dagelijkse plicht beschouwen als een optie, terwijl een geconcentreerde minderheid alles op alles zet om de zaken draaiende te houden. Dit gebrek aan inzet bij de meerderheid zorgt ervoor dat de werkdruk voor de paar welwillenden ondraaglijk wordt. Verbazingwekkend genoeg lijken deze ambtenaren bestand tegen stress en immuun voor enige vorm van aanspreekbaarheid. 

Burger Jerrel W. deelt met Dagblad Suriname hieronder zijn persoonlijke ervaring met het contact dat hij op

een moment had met ambtenaren van een overheidsdienst.

Het probleem ligt echter niet bij hen, maar bij het systeem dat hen in staat stelt om zo te functioneren.

“Terwijl ik buiten deze ambtenarij werk, leid ik aan de stress veroorzaakt door hun incompetentie. Afspraken worden niet nagekomen, telefoontjes worden zelden beantwoord en fatsoen lijkt ver te zoeken. De manier waarop sommige ambtenaren zich gedragen grenst aan terreur.”

“Onlangs had ik het genoegen—of beter gezegd, de pech—om de Belastingdienst te moeten bellen. Gedreven door de huidige economische crisis, kon ik mijn belastingbetalingen niet in één keer voldoen en moest ik een betalingsregeling treffen. Het

begon met een schreeuwende en onbeleefde dame aan de andere kant van de lijn. Na het doorgeven van mijn naam en het vragen om die van haar, liet ze me onbeschoft weten dat dat niet nodig was en dat de dienst geen regelingen treft. Dit is uiteraard niet waar. Met mijn brakke humeur als gevolg was mijn dag verpest.”

“Vastberaden belde ik enkele uren later terug en kreeg deze keer een beleefde heer aan de lijn. Plotseling was alles mogelijk. Afspraken konden worden gemaakt, en hij gaf netjes zijn naam door. Maar dit laat zien dat je maar één verkeerde persoon hoeft tegen te komen, en je dag is verpest”, aldus Jerrel.

“Deze kleine zaken leggen de verantwoordelijkheid bij de regering en ministers. Dit is wat er gebeurt als incompetente mensen banen krijgen die ze niet aankunnen. Ik ben het zat, uitgeput door deze ambtelijke terreur en weet geen raad meer. Toch wil ik mijn waardering uitspreken naar de schaarse goede ambtenaren die hun taken naar behoren kennen en uitvoeren.”

Jerrel zegt te hopen, dat er ooit een dag komt dat de overheidsdienst echt in dienst van het volk staat, en niet andersom.

| dagblad suriname | Door: Redactie