• zaterdag 26 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CHIKUNGUNYA-VIRUS DUIKT WEER OP MET OOK BESMETTINGEN IN EUROPA

| united news | Door: Redactie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alarm geslagen over de opleving van het chikungunya-virus. Dat meldt Reuters.

Het virus kan slopende symptomen veroorzaken, waaronder hoge koorts, ernstige gewrichtspijn en langdurige invaliditeit. De WHO vreest dat de geschiedenis zich zal herhalen en trekt parallellen met de wijdverspreide epidemie die in 2004-2005 bijna een half miljoen mensen trof.

De huidige epidemie begon begin 2025, met aanzienlijke pieken van gevallen op eilanden in de Indische Oceaan, zoals Réunion, Mayotte en Mauritius. Een groot deel van de bevolking van Réunion is al besmet. Het virus verspreidt zich nu naar continentaal Afrika, waaronder landen als Madagaskar, Somalië en

Kenia, en heeft ook Zuidoost-Azië bereikt, met epidemische overdracht in India.

Alarmerend genoeg is het virus niet langer beperkt tot deze regio’s. Geïmporteerde gevallen en gevallen van lokale overdracht in Europa nemen toe. Frankrijk heeft sinds 1 mei ongeveer 800 geïmporteerde gevallen van chikungunya geregistreerd. Twaalf gevallen van lokale overdracht zijn vastgesteld in het zuiden van Frankrijk, wat betekent dat mensen zijn besmet door muskieten in het land zelf, zonder dat ze naar gebieden zijn gereisd waar het virus endemisch is. Er is onlangs ook een geval vastgesteld in Italië.

Chikungunya in Suriname: Wat We Nu Weten

Het chikungunya-virus, voor het eerst in

Suriname vastgesteld in 2014, duikt sindsdien sporadisch op. Hoewel het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland in juli 2025 nog steeds waarschuwt voor de aanwezigheid van chikungunya in hun reisadvies voor Suriname, zijn er geen recente, specifieke cijfers over het aantal besmettingen of actuele uitbraken voor 2024 of 2025 publiekelijk beschikbaar in de meest recente wereldwijde overzichten.

Tijdens de eerste uitbraak in 2014 werden aanzienlijk veel gevallen geregistreerd, met 1.210 laboratoriumbevestigde besmettingen. Echter, in de jaren daarna, zoals in 2016, was er een drastische daling in het aantal gerapporteerde gevallen, met slechts drie verdachte gevallen.

Chikungunya, voornamelijk verspreid door Aedes- muskieten – waaronder de “tijgermuskiet” die verantwoordelijk is voor het overbrengen van knokkelkoorts en Zika – heeft geen specifieke behandeling. Het virus kan snelle en wijdverspreide epidemieën veroorzaken. Preventie is cruciaal en bestaat uit het gebruik van afweermiddelen en het dragen van kleding met lange mouwen, omdat deze muskieten overdag prikken.

Bronnen:

UNITEDNEWS|HEALTH

| united news | Door: Redactie