• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Centrale Markt schoon en veilig na grote schoonmaakbeurt

| dagblad suriname | Door: Redactie

Een grote schoonmaakbeurt werd zondag 16 juni uitgevoerd in de Centrale Markt in Paramaribo. Deze werkzaamheden waren nodig vanwege de aanwezigheid van ongedierte en de algemene hygiëne op de markt. De markt is een belangrijke locatie in Paramaribo waar dagelijks veel mensen samenkomen om hun boodschappen te doen en verse producten te kopen, maar dat moet toegankelijk, hygiënisch en op een verantwoorde wijze. Volgens het marktprotocol waar elke marktvenster zich van bewust moet  zijn.

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost vertelt aan de redactie Dagblad Suriname over de voorbereidingen van de schoonmaakbeurt: “Laat mij ervan zeggen dat vier keer per jaar

de markt een grote schoonmaakt beurt krijgt. Met alle actoren achter de schermen van de Centrale Markt, zoals het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de marktmeester, buurtmanagers en de marktventers, milieu-inspecteurs, de brandweer en de SWM die het werk regelen en uitvoeren. Het is een samenwerking die van belang is om het tot een succesvolle schoonmaak te laten worden. Vrij intensief mag gezegd worden.”

Bhola zegt dat op de eerste dag de markt gedurende 24 uren werd bespoten. “Het doel is om alle ongedierte, zoals verschillende soorten mieren, kakkerlakken, muizen en ratten en spinnen te bestrijden die zich in de ruimte bevinden.

Na die 24 uren hebben wij alle gangen bij de vishal ook gewassen. De uitstraling van de markt zal nu nog aangenamer zijn, maar ook de gezondheid en veiligheid van de bezoekers en van de markventers.”

“Wij willen de illegale marktverkopers weer aantrekken om in de markt een plekje te nemen”, stelt de districtscommissaris. “Al is het tegen een betaling, dus de huur, maar dat deze groep ook veilig kan werken. De marktmeester zal op zijn beurt de marktventers oproepen en een vergadering houden om zo ook tot een nieuwe verandering te komen. Wat hygiëne betreft kan gezegd worden, dat de marktventers gevraagd zal worden om zich netjes te kleden zodat ze er representatief uit zien.”

Districtscommissaris Bhola benadrukt, dat hij nog meer nieuwe dingen wil laten plaatsen, zodat de markt er vriendelijk voor de bezoekers uitziet. “Door alle actoren die hebben bijgedragen, is het een duim op waard”, aldus de districtscommissaris.

De bestrijdingswerkzaamheden en de grote schoonmaak van de Centrale Markt is een success geworden en ze hebben bijgedragen aan een betere hygiëne en veiligheid binnen deze belangrijke locatie in Paramaribo. Het is belangrijk dat de marktventers ook een regelmaat nemen door bijvoorbeeld twee maal per dag schoon te maken en te spuiten zodat allerlei ongedierte minder in aantal wordt. Het zal een beetje geld kosten, maar door een andere mindshift te leggen is het voor zowel de bezoekers als de marktventers een milieuvriendelijke omgeving geworden.

CS

| dagblad suriname | Door: Redactie