
CARPHA | SOCIAL MEDIA VOEDT JEUGDGEWELD IN CARIBISCH GEBIED
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Dr. Lisa Indar, directeur Caribbean Public Health Agency (CARPHA).
Sociale media dragen in toenemende mate bij aan het jeugdgeweld in het Caribisch gebied.
Dat waarschuwt Dr. Lisa Indar, directeur van het Caribbean Public Health Agency (CARPHA), die deze trend bestempelt als “een dringende volksgezondheidskwestie”.
Volgens Indar beïnvloeden digitale platforms op een zorgwekkende manier het gedrag en denken van jongeren. “We moeten ons realiseren dat kinderen tegenwoordig sneller boos worden en tegelijk makkelijker toegang hebben tot sociale media, waar geweld soms wordt verheerlijkt,” verklaarde zij. “Wanneer sociale media of tv-shows vertellen dat je moet drinken om te ontspannen en dat het oké is
Barbados kampt de afgelopen maanden met een forse toename van jeugdcriminaliteit. Autoriteiten en gemeenschapsleiders signaleren meerdere oorzaken en pleiten voor dringende, gecoördineerde maatregelen. Cheryl Willoughby, directeur van de Criminal Justice Research and Planning Unit, meldde eind 2024 dat de gemiddelde leeftijd van verdachten van moord tussen de 17 en 18 jaar lag, met ook kinderen van 11 tot 15 jaar die betrokken zijn bij zware misdrijven zoals moord en gewapende overvallen.
Tijdens de openingsdag van een regionale conferentie schetste CARPHA-gedragsspecialist Dr. Heather Armstrong een somber beeld
Dr. Indar benadrukte dat om de invloed van sociale media te bestrijden, een holistische benadering nodig is die start met vroegtijdige interventie thuis, ondersteund door scholen, religieuze instellingen en overheidsbeleid dat gezond emotioneel welzijn stimuleert.
“Onze maatregelen moeten thuis beginnen. Ouders, kerken en andere religieuze instellingen moeten jongeren leren hoe zij met woede omgaan. Op scholen is het belangrijk om geweld aan te pakken en de overheid moet programma’s opzetten die jongeren helpen om woede en stress te beheersen. Een jongere opsluiten is niet altijd de oplossing; hen begeleiden naar centra voor anger management en psychische ondersteuning kan veel effectiever zijn,” aldus Indar.
Ze riep samen met andere experts ook op tot een bredere aanpak van psychische gezondheid in de samenleving. “De pandemie heeft wereldwijd een zware wissel getrokken op het mentale welzijn van onze frontlinewerkers,” zei ze. “Zij maakten extreem lange dagen onder zware omstandigheden. Het is bewezen dat dit leidt tot burn-out en mentale stress. Daarom zetten we nu maatregelen in om mentale gezondheid als prioriteit te stellen. Dat is ook het doel van deze conferentie: bewustwording creëren en mentale gezondheid op de voorgrond plaatsen.”
Met deze boodschap hoopt CARPHA dat regeringen en gemeenschappen in het Caribisch gebied versneld werk maken van het terugdringen van jeugdgeweld en het versterken van psychische zorg.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie