• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BORDO MINIMAAL EEN JAAR VAST IN BRAZILIAANSE GEVANGENIS

| dagblad de west | Door: Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs bevestigd, dat Joel Martinus alias ‘Bordo’, ‘Money Hond’, is aangehouden in São Paulo, Brazilië, op basis van een door Interpol Suriname uitgegeven Red Notice. “De aanhouding werd professioneel en effectief uitgevoerd door de Interpol-unit van de Federale Politie van Brazilië”, aldus het OM. Volgens zijn advocaat, Irwin Kanhai, bestaat er tussen Brazilië en Frankrijk een uitleveringsverdrag.

“De kans is reëel dat Bordo aan Frankrijk wordt uitgeleverd”, aldus Kanhai in een interview met D-TV-Express. De advocaat voegde eraan toe, dat Brazilië geen reden heeft om Martinus daar vast te houden, aangezien hij geen strafbare handelingen op

Braziliaans grondgebied heeft gepleegd. De redactie van De West verneemt uit betrouwbare bron, dat Bordo inderdaad uitgeleverd zal worden aan Frankrijk, maar dat het proces soms minimaal een jaar kan duren, wat betekent dat Bordo voorlopig in een Braziliaanse gevangenis zit.

Interpol Red Notice

Bordo werd sinds november 2022 opgespoord door de nationale en internationale justitiële autoriteiten.

Hij werd in december 2022 officieel op de website van Interpol Red Notice geplaatst. Deze zaak werd geleid door een gemengde politie-eenheid vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij grensoverschrijdende criminele activiteiten. Dit speciale politieteam onderzocht een zaak waarin een begraven vliegtuig een sleutelrol speelt.

Een belangrijke aanwijzing in het

onderzoek leidde de politie naar een locatie in het oosten van Suriname, waar een eenmotorig vliegtuig begraven zou liggen. Dit vliegtuig werd door de autoriteiten opgegraven, en er bestond een sterk vermoeden dat het om een drugsvliegtuig gaat. De exacte redenen waarom het vliegtuig op die locatie werd begraven, blijven vooralsnog onduidelijk.

Bovendien is een persoon die betrokken was bij de graafwerkzaamheden, spoorloos verdwenen.

Veroordeeld in Frankrijk

Bordo werd in Frankrijk bij verstek tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het organiseren van drugstransporten en het ronselen van drugskoeriers in 2019. Ondanks deze veroordeling was hij tot zijn recente arrestatie een vrij man. De arrestatie in Brazilië markeert een nieuwe fase in de juridische strijd rondom Bordo, waarbij de focus nu ligt op zijn mogelijke uitlevering en de juridische implicaties daarvan.

 

| dagblad de west | Door: Redactie