• donderdag 25 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AMERIKAANSE SANCTIES TREFFEN GUYANESE GOUDSECTOR: FAMILIE MOHAMED EN OVERHEIDSFUNCTIONARIS AANGEPAKT

| united news | Door: Redactie

Foto: Nazar Mohamed en zijn zoon Azruddin van goudhandelsbedrijf Mohamed’s Enterprise, en Mae Thomas, voormalig hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken. | Bron: OilNow.gy

De Amerikaanse overheid heeft sancties ingesteld tegen de Guyanese familie Mohamed, hun goudhandelsbedrijf Mohamed’s Enterprise en Mae Thomas, een voormalig hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken.

De sancties zijn het gevolg van hun betrokkenheid bij corruptie in de goudsector van Guyana.

Guyana is een belangrijke goudproducent, maar de sector is grotendeels informeel. Kleine, vaak familiebedrijven, delven goud dat vervolgens wordt verkocht aan grotere handelaren zoals Mohamed’s Enterprise. Het goud belandt uiteindelijk op internationale markten, waaronder de Verenigde Staten, Canada, de

Verenigde Arabische Emiraten en de Europese Unie.

De beschuldigingen tegen de familie Mohamed zijn ernstig. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft Mohamed’s Enterprise goudverkopen onder gedeclareerd en zo miljoenen dollars aan belastingen ontdoken.

Daarnaast zouden zij douaneambtenaren hebben omgekocht om import- en exportdocumenten te vervalsen en illegale goudtransporten te vergemakkelijken.

Ook Mae Thomas wordt beschuldigd van corruptie. In haar rol als Permanent Secretary bij Binnenlandse Zaken zou zij Mohamed’s Enterprise onterecht hebben bevoordeeld bij contracten en vergunningen, in ruil voor geld en dure geschenken.

De Amerikaanse sancties blokkeren alle tegoeden en bezittingen van de aangeklaagden in de Verenigde Staten. Daarnaast mogen Amerikaanse bedrijven

geen zaken meer doen met de familie Mohamed, hun goudhandelsbedrijf of Mae Thomas. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun activiteiten.

De Amerikaanse overheid hoopt met deze sancties corruptie in de Guyanese goudsector aan te pakken. Door de familie Mohamed en Mae Thomas financieel te treffen, wil men hen dwingen hun gedrag te veranderen.

De sancties vallen onder de Amerikaanse “Global Magnitsky Act,” die corruptie en mensenrechtenschendingen wereldwijd wil bestrijden. De Verenigde Staten zien dit soort praktijken als een bedreiging voor de stabiliteit van internationale politieke en economische systemen.

CRIME

GERELATEERD AAN: DE V.S. ONDERZOEKEN EXXON’S AANNEMER IN GUYANA VOOR SMOKKEL VAN DRUGS EN GOUD

 

| united news | Door: Redactie