• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

1,5-meterregel verdwijnt, coronatoegangsbewijzen in horeca en culturele sector

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie

De anderhalve meterregel zal per 25 september verdwijnen, Mondkapjes in het openbaar vervoer blijven verplicht en in de horeca en culturele sector worden coronatoegangsbewijzen verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

Ook zal het thuiswerkadvies voorlopig niet veranderen en moet de nachthoreca tussen middernacht en 6.00 uur dicht blijven. 

Dinsdag persconferentie

Dat zijn in grote lijnen de uitkomsten van het Catshuisberaad, melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Morgen zullen de maatregelen bekend worden gemaakt bij een persconferentie van demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge. 

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Waarom moet je buiten nog steeds anderhalve meter afstand houden?
Gisteren kwamen de betrokken

ministers en experts bij elkaar om te spreken over de maatregelen. Eerder had het kabinet al de hoop uitgesproken de anderhalve meterregel per 20 september los te laten, maar enkele weken geleden werd duidelijk dat het kabinet na advies leek af te koersen op 25 september.

Mondkapjesplicht blijft

Ook leek het kabinet eerder van plan om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer (ov) te schrappen, maar zorgminister De Jonge liet deze week al doorschemeren dat dat waarschijnlijk nog niet zou gaan gebeuren. 

De coronapas gaat een stuk breder ingevoerd worden, zoals De Jonge vorige week al liet weten van plan te zijn:

Dit zei

De Jonge vorige week: "De rek is er in de samenleving uit om nog hele beperkende maatregelen opgelegd te krijgen."
In horecagelegenheden zal de coronapas verplicht worden. Dat geldt voor elke café of cafetaria, ongeacht het aantal mensen dat er in de ruimte is. 

"Het is de vraag of de horecasector gaat meewerken, gezien de weerstand in de sector", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Ook zal dit nog een stevige discussie in de Tweede Kamer worden. Ook in het kabinet vraagt men zich af of die toegangsbewijzen niet leiden tot een tweedeling in samenleving. Toch ziet men ook dat in een aantal Europese landen een soortgelijk systeem al werkt."

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zegt 'met ongeloof kennis te hebben genomen' van de voornemens. "Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de 1,5-meter samenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca."

Consequenties onduidelijk

Kleinere evenementen, tot 750 bezoekers, mochten al weer doorgaan, maar daar valt de anderhalve meterregel weg. Ongeplaceerde evenementen binnen in grote zalen mogen nu ook doorgaan, zolang ze niet meer dan 75 procent van de capaciteit gebruiken.

Wat de gevolgen zijn voor de grote evenementen zoals dancefestivals is nog niet duidelijk. Het kabinet gaat vandaag in gesprek met de sector.  

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie