• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vaak onnodige medicatie bij de huisarts

| snc.com | Door: Redactie

ntvg | Nederlandse huisartsen schrijven bij bepaalde klachten geregeld medicijnen voor die in de huidige richtlijnen worden afgeraden. Hoe vaak de onnodige medicatie voorkwam, varieerde flink tussen de verschillende klachten en huisartsenpraktijken onderling. Dit concluderen Joris Müskens (Radboud Universiteit) en collega’s op basis van een retrospectief cohortonderzoek (Br J Gen Pract. 2022;72:369-77).

Een belangrijke eerste stap bij het tegengaan van onzinnige zorg is inzicht krijgen in onnodige medicatievoorschriften in de huisartsenpraktijk. De onderzoekers gebruikten hiervoor eerstelijns zorgregistratiedata van het Nivel over de periode 2016-2019. De gegevens waren afkomstig van 529 huisartsenpraktijken, waar ongeveer 2 miljoen patiënten ingeschreven stonden.

De onderzoekers keken naar

3 klachten waarbij de NHG-richtlijnen bepaalde medicijnen afraden: lokale antibiotica bij infectieuze conjunctivitis, benzodiazepinen bij aspecifieke lagerugpijn en chronische maagzuurremmers zonder duidelijke indicatie bij maagklachten. De onderzoekers keken per klacht naar het percentage patiënten dat ten minste eenmaal de onnodige medicatie kreeg voorgeschreven. Daarnaast keken ze naar de variatie tussen huisartsenpraktijken onderling en de invloed van leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status (SES) op de onnodige voorschriften.

In de periode 2016-2019 daalde het percentage patiënten dat onnodig antibiotica bij conjunctivitis kreeg van 61% naar 53%. Het percentage patiënten met benzodiazepinen bij lagerugpijn en chronische maagzuurremmers bleef ongeveer gelijk (resp. 3% en 88%).

Er waren belangrijke verschillen tussen huisartsenpraktijken.

Het percentage patiënten met onnodige antibiotica varieerde van 0-90% (mediaan 53%), benzodiazepinen van 0-11% (mediaan 3%) en chronische maagzuurremmers van 79-97% (mediaan 88%). Met de leeftijd nam ook de kans toe op onnodige antibiotica en benzodiazepinen, terwijl de kans op chronische maagzuurremmers juist afnam. Chronische maagzuurremmers werden vaker voorgeschreven aan mannen en patiënten met een hoge SES.

Bij alle 3 de klachten hadden patiënten bij grotere huisartsenpraktijken minder vaak onnodige medicatie dan bij kleinere praktijken.

Müskens en collega’s benoemen een aantal belangrijke beperkingen. Zo was het op basis van de registratiedata niet altijd te achterhalen of de medicatie terecht of onterecht werd voorgeschreven. Bovendien was het niet goed mogelijk om de variatie tussen huisartsenpraktijken te verklaren.

Je kreeg dit artikel gratis van het NTvG. Het NTvG is een zelfstandig en onafhankelijk tijdschrift en accepteert geen advertenties van de farmaceutische industrie. Als je waarde hecht aan het bestaan van onafhankelijke kwaliteitsinformatie abonneer je dan en steun daarmee het NTvG!

 

| snc.com | Door: Redactie