• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ontdekte olievoorraden in Suriname nu zo'n 2,4 miljard vaten

| starnieuws | Door: Redactie

De ontdekte olievoorraden van Suriname omvatten nu in totaal meer dan 2,4 miljard vaten ruwe olie en vloeistoffen, en het land beschikt volgens Wood Mackenzie over meer dan 12,5 biljoen kubieke voet gas. 

De ontdekking van Petroliam Nasional Bhd (Petronas) in de Roystonea- en Fusaea-blokken nadert de 400 miljoen vaten, zeiden WoodMac-analisten in een rapport op donderdag, meldt Bloomberg. De vondsten zouden een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) kunnen voorzien van ongeveer 100.000 vaten olieverwerkingscapaciteit per dag, waardoor het land zou worden opengesteld voor de eerste gesanctioneerde ontwikkeling.

Sinds 2016 heeft Petronas een aanzienlijke diepwaterpositie opgebouwd in Noord- en Zuid-Amerika en

Afrika.

Suriname "speelt in op de bestaande competenties van Petronas op het gebied van de ontwikkeling van vloeibaar aardgas (LNG), terwijl het olie levert ter compensatie van zijn naar LNG gewogen portefeuille", aldus Julie Wilson, directeur exploratieonderzoek bij WoodMac, in de notitie.

Sinds 2019 zijn in Suriname negen diepwatervelden ontdekt, aldus het rapport. TotalEnergies en APA Corp naderen de goedkeuring van een cluster-FPSO-ontwikkeling op Blok 58, terwijl Blok 53, gelegen ten noorden van Roystonea, zou kunnen leiden tot een bredere clusterontwikkeling, aldus het rapport. 

Ondertussen wordt in Guyana de 10 FPSO-ontwikkeling in het Stabroek-blok geschat op meer dan 150 miljard dollar, uitgaande van een

Brent-prijs van 65 dollar per vat, verdeeld over de overheid en drie andere eigenaren, aldus het rapport. Exxon Mobil Corp keurde vorige maand de zesde FPSO in het blok goed.

| starnieuws | Door: Redactie