• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NIGERIAANSE ADVOCAAT SPREEKT NAMENS MYSTERIEUZE OLIEVERVUILERS TOBAGO

| united news | Door: Redactie

Foto: De niet-geïdentificeerde Nigeriaanse advocaat, de olieboot die zorgde voor de olielek voor de kust van Trinidad, en de Trinidadiaanse minister van Energie, Stuart Young.

De eigenaren van de olieboot en de sleepboot die de olielekkage in Tobago hebben veroorzaakt, zijn nog niet zijn geïdentificeerd, maar de Trinidadiaanse regering is benaderd door een Nigeriaanse advocaat die de vermeende eigenaren vertegenwoordigt.

Dit onthulde minister van Energie Stuart Young. De minister gaf echter aan dat er “redelijke verdenking” bestaat met betrekking tot deze specifieke claim. Hij verklaarde dat de advocaat ook meegaf dat er plannen zijn om de tanker van zijn locatie op een

rif te verwijderen.

Young gaf de laatste update over de situatie naar aanleiding van vragen in het Lagerhuis over wie verantwoordelijk is voor de olielekkage voor de kust van Tobago in februari. Young zei dat de impact van de olielekkage op de Atlantische kust van Tobago en het mariene milieu werd veroorzaakt door een niet-voortgestuwd tankvrachtschip, waarvan sterk wordt vermoed dat het de “Gulfstream” is.

Hij voegde toe: “Het vrachtschip was tot 31 december 2018 geklasseerd bij het American Bureau of Shipping (ABS), maar na die datum waren er geen verdere registratiedetails beschikbaar. Het leek er ook op dat het schip al

enkele jaren niet opnieuw was geclassificeerd of geregistreerd.”

Over de betrokken sleepboot, geïdentificeerd als de Solo Creed, zei Young: “De kustwacht van Trinidad en Tobago werkt nauw samen met de kustwacht van Guyana en de Caribbean Community Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS) om te helpen bij het identificeren van de eigenaar van de sleepboot. Bovendien maakt de directeur van de Maritieme Dienstendivisie (MSD) gebruik van de middelen en relaties van de divisie, inclusief, maar niet beperkt tot, contacten met vergelijkbare divisies in Caricom, Panama en Afrika, evenals IR Consilium om de schepen en eventuele eigenaren te identificeren.”

In dit verband is officiële correspondentie verzonden naar Panama en Tanzania om relevante informatie over de schepen te verkrijgen. De Maritieme Dienstendivisie (MSD) werd ook benaderd door een Nigeriaanse advocaat die de vermeende eigenaar van de sleepboot en het vrachtschip vertegenwoordigt.

De MSD onderzoekt momenteel de geldigheid van de claims en heeft navraag gedaan bij de Nigeriaanse regering. “Ondanks grote inspanningen hebben al deze zoektochten tot nu toe niet geleid tot het lokaliseren van de sleepboot, die zijn Automatisch Identificatiesysteem niet heeft geactiveerd sinds de datum van het incident en schijnbaar van de plaats van het incident is gevlucht. Ook is er geen definitieve informatie gevonden over het eigendom van het olievrachtschip ten tijde van het incident,” voegde de minister toe.

Young zei dat de overheid van plan is juridische stappen te ondernemen tegen de eigenaar of eigenaren. Hij zei echter dat toen Trinidad en Tobago onlangs verzoeken indiende bij het International Oil and Pollution Compensation Fund, duidelijk werd dat er een wereldwijd netwerk van malafide schepen is die proberen te opereren onder de wet en internationale verplichtingen, vergelijkbaar met hoe de sleepboot en het vrachtschip en hun eigenaar of eigenaren opereerden.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: ARUBA EN BONAIRE IN ACTIE TEGEN OLIEVLEK UIT TOBAGO

| united news | Door: Redactie