• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

JAGESAR: VERSTANDIG BEHEER WELVAARTFONDS VOOR BESCHERMING OLIE-INKOMSTEN

| united news | Door: Redactie

Foto: CEO Staatsolie, Annand Jagesar. | Bron: OilNow.gy

Staatsoliemaatschappij Suriname NV, bereidt zich voor op een verstandig beheer van de miljarden dollars wegende offshore-olie-industrie van Suriname.

Een cruciale stap in dit plan is de oprichting van een Soeverein Wealth Fonds (SWF), zo meldt directeur Annand Jagesar in het jaarverslag 2023 van Staatsolie.

Staatsolie is volledig toegewijd aan het bijdragen aan een solide SWF en heeft volgens Jagesar een belangrijke rol gespeeld in een door de overheid gecoördineerd comité hiervoor.

Voor de opzet van dit fonds kan Suriname leren van succesvolle voorbeelden, zoals het Noorse Government Pension Fund Global, opgericht na de ontdekking van olie

in de Noordzee. Dit fonds beschermt de Noorse economie tegen schommelingen in olie-inkomsten. Ook buurland Guyana beschikt sinds 2021 over een Natural Resource Fund, dat volgens een rapport van de Bank of Guyana in het eerste kwartaal van 2024 al US$ 2,36 miljard (ongeveer GY$ 492 miljard) beheerde.

De eerste oliewinning van Suriname wordt geleid door TotalEnergies. De ontwikkelingskosten worden geschat op US$ 9 miljard. Naar verwachting wordt later dit jaar een definitief investeringsbesluit genomen. Staatsolie kan met maximaal 20% in de ontwikkeling participeren en streeft hiernaar.

Los van deze participatie verwacht Staatsolie dat de overheid, afhankelijk van de olieprijs, tussen de

US$ 16 miljard en US$ 26 miljard aan inkomsten uit royalties, winstolie en belastingen zal genereren uit de ontwikkeling van Blok 58 gedurende de verwachte levensduur van twintig jaar.

Het project richt zich op de velden Sapakara South en Krabdagu, die naar schatting samen zo’n 700 miljoen vaten olie bevatten. Deze velden liggen op waterdieptes variërend van 100 tot 1.000 meter.

ENERGY

GERELATEERD AAN: STAATSOLIE DRAAGT US$ 335 MILJOEN BIJ AAN DE STAATSKAS

 

 

| united news | Door: Redactie