• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA SCHAFT MODERN MILITAIR VAARTUIG AAN

| united news | Door: Redactie

Foto: De Metal shark 115 Defiant monohull, het nieuwe patrouilleschip van de Guyana Defence Force (GDF).

Guyana heeft een 115 Defiant monohull patrouilleschip ter waarde van USD 11,5 miljoen aangekocht.

Het schip is intussen aangekomen in Guyana en ter beschikking gesteld van de Guyana Defence Force (GDF). De Guyanese president Irfaan Ali is trots op de nieuwste aanwinst van zijn strijdkrachten.

Guyana is geruime tijd bezig om haar slachtkracht te verbeteren, zeker met het oog op de hoog opgelopen grensgeschil met Venezuela.

“Het 115 Defiant monohull patrouilleschip, ontworpen en gebouwd door Metal Shark, is aangekomen in Guyana om zich bij de vloot van de Guyana

Defence Force (GDF) te voegen”, laat Ali op zijn Facebook-pagina weten. Metal Shark is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van op maat gemaakte vaartuigen voor commerciële, defensie- en rechtshandhavingsdoeleinden.

Op 20 mei 2021 had de regering haar toevlucht genomen tot de Contingency Funds (gelden die alleen worden gebruikt voor noodgevallen), om de boot aan te schaffen, en een maand later legde ze tijdens een zitting van het Guyanees parlement uit dat er sprake is van een noodsituatie, verwijzend naar de spanningen met het veel sterkere Venezuela.

Minister van Parlementaire Zaken, Gail Teixeira, verklaarde destijds dat de

behoefte dringend was om Guyana te beschermen tegen mogelijke invasie en piraterij. Er werd een aanbetaling gedaan van US$3 miljoen en de regering moest vervolgens vervolgbetalingen doen tot het schip arriveerde. Volgens de minister voorzag de overeenkomst die met het bedrijf was gesloten in een zes-betalingsschema (de eerste betaling werd gedaan op 20 mei 2021). Van het vaartuig wordt gezegd dat het op maat gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van Guyana en zelf is ontworpen door de GDF.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie