• dinsdag 22 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BORDO IS EEN GEVAAR VOOR MENIG POLITICUS

| united news | Door: Redactie

Auteur: Armand Snijders

Nu Joël ‘Bordo’ Martinus is opgepakt, heeft menig politicus in Suriname er waarschijnlijk een enorme zorg bij. Want de wegens drughandel veroordeelde en onder meer van moord verdachte ondervoorzitter van de Abop, zou vanachter de tralies wel eens uit de school kunnen klappen over hun criminele praktijken. En dat betekent het einde van hun politieke ambities.

In sommige kringen van de Surinaamse ‘elite’ doet men dezer dagen waarschijnlijk een schietgebedje. Ze hopen dat Bordo niet zal bezwijken onder de Braziliaanse of Franse druk en in ruil voor eventuele strafvermindering een boekje zal opendoen over wat hij weet over

de betrokkenheid van deze of gene bij de cocaïnehandel. Want dat hij daar veel over weet, daar twijfelt niemand aan.

De Braziliaanse justitie maakte ruim twee jaar geleden bekend dat vijf actieve Surinaamse politici nauwe contacten zouden hebben met drugsmaffia bij onze zuiderburen. En Bordo zou naar verluidt een van die vijf Bordo zijn geweest, dus gevreesd wordt dat hij nu als een vogeltje gaat zingen.

Als dat inderdaad zo mocht zijn, dan zullen die het zijn collega-criminelen het nu wel in hun broek doen uit vrees dat hun naam ook naar buiten komt.

Bordo doet het ondertussen in zíjn broek bij het

idee dat hij uitgeleverd kan worden aan Suriname. De stoere beroepscrimineel zou zelfs gehuild hebben tijdens zijn verhoren in São Paulo, zo blijkt uit een verslag van het Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), dat vorige week is vrijgegeven. Hij beweerde hoog bij laag dat Santokhi hem wil vermoorden en daardoor zijn leven in Suriname niet zeker is. De reden zou de kritiek zijn die hij heeft geleverd op diens beleid en vanwege zijn groeiende populariteit en invloed onder jongeren.

Een erg onwaarschijnlijke bewering, die Bordo is zijn eigen bekrompen belevingswereld waarin hij centraal staat, echter gelooft. Het ligt niet voor de hand dat de grootste dreiging – als die er al is – vanuit de president komt. Het is veel logischer dat er in zijn eigen criminele kringen mensen zijn die het liefst van Bordo af willen. Daarmee is niet gezegd dat ze een kogel door zijn hoofd willen jagen of hen op een andere wijze om willen leggen, maar in dit wereldje kun je nooit weten.

Zoals de graafmachinebestuurder die Bordo volgens het Openbaar Ministerie (OM) had ingehuurd om een drugsvliegtuigje te begraven. Met dat vliegtuig was kort daarvoor zo’n 450 kilo cocaïne het land binnen gebracht en defect. Bordo wilde het bewijs laten verdwijnen. Maar hij vergat de graafmachinebestuurder echter te betalen waarna een ruzie ontstond, waarbij de man spoorloos verdween. Het OM verdenkt Bordo – ook op basis van getuigenverklaringen – ervan dat hij bij diens verdwijning betrokken is en hem zelfs vermoord te hebben.

In het criminele circuit wordt niet zelden het principe ‘oog om oog, tand om tand’ gehanteerd, dus het is goed mogelijk dat de echte dreiging richting Bordo vanuit die hoek komt. Daarnaast zijn er heel wat andere individuen die niet van hem gecharmeerd zijn. Vooral binnen de Abop zullen ze uiterst ongelukkig zijn dat hij – met nog geen jaar te gaan tot de verkiezingen – extreem veel negatieve publiciteit oplevert, wat ongetwijfeld schade gaat toebrengen. Aan de gele partij had toch al een label van ‘cocaïne’, ook door de veroordeling bij verstek van voorzitter Brunswijk.

Daarom zijn diens zeer opmerkelijke uitlatingen vorige week tijdens de persconferentie voor de ministerraadsvergadering, uit te leggen als een soort onhandige paniekreactie. Hij besefte dat hij het niet volmondig op kon nemen voor zijn mati, voor wie hij als voorbeeld fungeert. Maar ondertussen hekelde hij wel de wijze waarop het OM in november 2022 te werk was gegaan toen ze Bordo wilden oppakken. “Die manier van handelen van de politie, alles kapot geschopt in huis of zo. Je kan hem toch een brief sturen met ‘meld je aan’ bijvoorbeeld.”

Dus volgens de vicepresident moet iedere zware crimineel een schriftelijke uitnodiging krijgen om zich te melden bij de politie. Zo werkt het natuurlijk niet. Hij zei overigens niets over de moordplannen die Santokhi volgens Bordo zou hebben. Ook zweeg hij over zijn eigen angsten nu Bordo is opgepakt. Brunswijks naam is herhaaldelijk genoemd bij verschillende drugsgelegenheden, ook nu hij vicepresident is. Mocht Bordo iets van diens eventuele praktijken prijsgeven in ruil voor bijvoorbeeld strafvermindering, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de Abop-leider.

De zwijgzaamheid van Santokhi in deze kwestie is geen verrassing. Het is een afkeurenswaardige methode van de president dat hij zich steeds weer verschuilt achter zijn verschillende posities om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Dat wil echter niet zeggen dat hij ook nog heel veel uit te leggen heeft. Want zoals hij Bordo in eerste omarmd heeft – ondanks zijn veroordeling in Frankrijk in 2019 wegens het organiseren van cocaïnesmokkel – is beschamend.

Enkele uren na zijn beëdiging tot president op 16 juli 2020 accepteerde hij het om met de potsierlijk als koning uitgedoste en met goud behangen Abop-ondervoorzitter op de foto te gaan. Dat had hij natuurlijk niet mogen doen in de wetenschap dat het een door Interpol gezocht crimineel betreft. Dat hij zonder te verblikken of verblozen van Bordo een gouden munt kreeg overhandigd, riep vraagtekens op. Veel mensen vinden dat hij deze had moeten weigeren omdat de kans groot is dat dit blingbling-geschenk met crimineel geld was betaald.

Santokhi wast zijn handen echter in onschuld. Want, zo zei hij enkele dagen geleden tegenover Starnieuws, de munt is niet aan hem als persoon aangeboden, “maar in de functie van staatshoofd”. En die worden in een kast bewaard. Dat maakt de kwestie echter niet minder erg. Integendeel zelfs, juist als staatshoofd zou hij zeer zorgvuldig moeten zijn en moeten vermijden dat hij geschenken aanneemt die zijn gefinancierd met drugsgeld. Door dat niet te doen, heeft hij het presidentschap ernstig in diskrediet gebracht.

Als klap op de vuurpijl stemde Santokhi in januari 2021 in met de benoeming van Bordo tot directeur van het Nationaal Indoor Stadion (NIS), ongetwijfeld onder druk van Brunswijk. Daarnaast werd hij ook benoemd tot beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Dat Santokhi met beide functies voor Bordo heeft ingestemd, ondanks zijn gebrekkige opleiding en een totaal gebrek aan ervaring, is een fraai staaltje van het bekende family&friends-beleid dat deze regering zo ontsiert. Onduidelijk is of zijn benoemingen inmiddels zijn ingetrokken en de salarisbetalingen zijn stopgezet. En wie Bordo in beide functies zal opvolgen.

Dat is waarschijnlijk geen zorg van de politieke top. Die heeft nu andere dingen aan zijn hoofd rond Bordo. Niet alleen of hij uit de school klapt over zijn criminele activiteiten, maar ook of nu bekend zal worden door wie hij in september vanuit de regering of het ministerie van Justitie en Politie was getipt dat hij zou worden opgepakt, waardoor hij naar Brazilië kon vluchten. De schuldigen zullen waarschijnlijk mede met hem ten ondergaan.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie