• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

APA BEVESTIGD WEDEROM OPTIMISME FID | MAAR NOG STEEDS GEEN HAAST OM TE EXPLOITEREN

| united news | Door: Redactie

Foto: CEO APA Corp, John Christmann.

De oliemaatschappij APA heeft nogmaals grote optimistisch uitgesproken over een definitief investeringsbesluit (FID) tegen het einde van het jaar voor het offshore blok 58 van Suriname, volgens chief executive John Christmann.

Het in Houston gevestigde bedrijf heeft een belang van 50% in het gebied, dat de eerste diepwater ruwe olieproducent van het land zou worden. TotalEnergies heeft een operationeel belang van 50%.

Hoewel de verwachting voor het investeringsprogramma goed op schema is voor dit jaar, wordt steeds duidelijker dat er geen haast is om daadwerkelijk olie uit het Surinaams grondgebied te pompen. Dit, terwijl de regering juist

dringende behoefte heeft aan de financiële ruimte die de olievelden met zich mee kunnen brengen.

Het FID “zal het tijdschema bepalen wat betreft het boren. We hebben tot 2026 om het exploratieprogramma te starten, dus er is niets dringends aan de kant van 2025, maar we kunnen in 2025 weer gaan boren,” zei Christmann tijdens de resultatenoproep van APA voor het eerste kwartaal.

Hij voegde eraan toe dat het werk aan het ontwerp van de front-end engineering voor het blok vordert, waarvan de eerste olie wordt verwacht in 2028. De milieueffectenstudie voor het blok is intussen gestart.

De ontwikkeling van blok 58 voorziet

in een FPSO van 200.000 vaten per dag, ondersteund door naar schatting 700 miljoen vaten aan winbare oliebronnen bij de Sapakara- en Krabdagu-ontdekkingen.

In Suriname is APA ook de exploitant van exploratieblok 53, waar het werk zich richt op het beoordelen van de volgende stappen voor de Baja-ontdekking, die zich in het zuidwesten van het blok bevindt, nadat het grootste deel van het gebied was opgegeven.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: SURINAME HOOPT OP OLIERIJKDOMMEN UIT BLOK 58: FINALE INVESTERINGSBESLISSING VERWACHT EIND 2024

| united news | Door: Redactie