• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TOTALENERGIES STELT SANTOKHI GERUST: OLIEVELDEN GAAN 2028 IN PRODUCTIE

| united news | Door: Redactie

Foto: President Chan Santokhi en Patrick Pouyanné, CEO TotalEnergies.

De top van oliemaatschappij TotalEnergies heeft nogmaals tegenover president Chan Santokhi haar serieuze intentie uitgesproken om de olievelden in Blok 58, voor de kust van Suriname, tot ontwikkeling te brengen.

De Franse oliereus verzekerde het staatshoofd dat het definitieve ontwikkelingsprogramma, FID, eind dit jaar aan hem zal worden overhandigd, met als doel om in 2028 de eerste vaten olie uit het Surinaams zeegebied te produceren. “De FID zal nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden”, zegt Santokhi.

De president had bij voorkeur gezien dat er tijdens zijn ambtstermijn een offshore olie-industrie zou worden

opgestart op zee, maar Total en APA hebben andere ideeën.

In vergelijking met de wereldberoemde Guyanese olievelden zijn de Surinaamse velden iets moeilijker te ontwikkelen. Daarnaast speelt ook het momentum op de oliemarkt een grote rol. Bij verwachte lage olieprijzen op de lange termijn is het commercieel niet aantrekkelijk om miljarden te investeren in de ontwikkelingsfase.

De evaluatie van de twee belangrijkste olievondsten, Sapakara South en Krabdagu, werd succesvol afgerond in augustus 2023, met de boring en testen van drie putten, en bevestigde gecombineerde winbare reserves van bijna 700 miljoen vaten voor de twee velden.

Deze reserves, gelegen op waterdieptes tussen 100 en

1.000 meter, zullen worden geproduceerd via een systeem van onderzeese putten die zijn verbonden met een FPSO (drijvende productie-, opslag- en overslageenheid) gelegen op 150 km voor de kust van Suriname, met een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Het project zal een investering vertegenwoordigen van ongeveer $9 miljard.

De gedetailleerde technische studies die eind dit jaar worden vrijgegeven in de FID, hebben als eerste productiedoelstelling in 2028.

TotalEnergies is de operator van Blok 58, met een belang van 50%, samen met APA Corporation (50%).

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: TOTALENERGIES: KOSTENBEHEERSING CRUCIAAL, UITSTEL BLOK 58 PROJECT MOGELIJK.

 

 

| united news | Door: Redactie