• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME STEUNT VEROORDELING RUSLAND TIJDENS BIJEENKOMST IN ZWITSERLAND

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken.

Meer dan 90 landen hebben op uitnodiging van Oekraïne in Zwitserland een verklaring tegen Rusland ondertekend. Suriname was daar als enig Caricom-land aanwezig en tekende het document.

 

Opvallende afwezigen waren Rusland, dat niet was uitgenodigd, en China. Een grote meerderheid van de aanwezigen, waaronder Suriname, ondertekende de slotverklaring waarin Rusland duidelijk wordt veroordeeld, zonder dat het land zelf is gehoord.

De slotverklaring richt zich op drie thema’s: nucleaire veiligheid, voedselveiligheid en humanitaire kwesties. De landen roepen op tot “volledige soevereine controle” van Oekraïne over de kerncentrale in Zaporizja, die sinds het begin van de oorlog onder

controle staat van Russische troepen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Suriname steun heeft gegeven aan de slotverklaring.

De invasie van Oekraïne, een van de grootste graanexporteurs ter wereld, heeft geleid tot dramatische gevolgen voor de bevoorrading van arme landen en de inflatie. De bijna volledige stopzetting van de export van meststoffen uit Rusland aan het begin van het conflict had hetzelfde effect. Minister Ramdin benadrukte het belang van vrede voor Suriname: “Niet alleen omdat het humanitair niet een goede zaak is wanneer onschuldige burgers overlijden als gevolg van oorlogsmisdaden, maar ook omdat het effect heeft op onze economie

en de regionale veiligheid”, zegt de minister.

Hij zegt dat het van belang is dat Suriname aanwezig is op dit soort bijeenkomsten om duidelijk te laten merken dat ook zij moeite heeft met conflicten in de wereld waarvan de gevolgen ook haar treffen. “Waarom wij daar waren is simpelweg om te demonstreren dat die oorlogen effecten hebben op onze economische situatie, de inflatie neemt toe, de kosten van aanvoer, traagheid in de aanvoer waardoor er schaarste ontstaat, maar ook de prijs van goederen worden veel hoger”, aldus Ramdin.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie