• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRESIDENT SANTOKHI ONTVANGT UPDATE OVER VEILIGHEIDSSITUATIE

| united news | Door: Redactie

Veiligheid staat hoog op de agenda van de Surinaamse regering. President Chandrikapersad Santokhi ontving op vrijdag 17 mei 2024 een update van de Nationale Veiligheidscommissie over de huidige veiligheidssituatie in het land.

Hierbij werden de statistieken van de afgelopen twee weken gepresenteerd en de voortgang van operatie ‘Zero Tolerance’ besproken. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie meldde dat de recente veiligheidsmaatregelen, zoals het opzetten van wegblokkades, het arresteren van verdachten en het in beslag nemen van wapens, vruchten beginnen af te werpen. “De instructies zijn gegeven om op deze manier door te gaan,” benadrukte de minister.

Het ministerie van Justitie

en Politie werkt nauw samen met het ministerie van Financiën en Planning om de benodigde middelen beschikbaar te stellen. Minister Amoksi sprak zijn vertrouwen uit in het Korps Politie Suriname (KPS) en andere veiligheidsdiensten om de huidige aanpak voort te zetten en te monitoren.

Melvin Pinas, directeur Operaties tevens plaatsvervangend korpschef van het KPS, constateerde een zekere rust in de afgelopen weken met betrekking tot de criminaliteit. Uit recente analyses blijkt dat drie tot vier criminele groepen actief zijn in Suriname. De politie richt zich op de opsporing en arrestatie van deze groepen.

Daarnaast werkt het KPS aan een ontmoedigingsbeleid door drugshaarden

en hangjongeren aan te pakken. Regelmatige oriëntaties in het binnenland moeten helpen de situatie aldaar te monitoren.

Rishi Akkal, directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer van het KPS, presenteerde de statistieken van 1 april 2024 tot heden. Sinds de start van Operatie Zero Tolerance zijn er 227 wegblokkades opgezet en zijn er in totaal dertigduizend boetes uitgeschreven.

Het aantal arrestaties is de afgelopen twee weken gestegen van 153 naar 308, waarvan 144 personen inmiddels zijn vrijgelaten. Vergelijkende analyse van het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toont een daling van ruim tien procent in gekwalificeerde diefstallen, terwijl berovingen met 6,8 procent zijn toegenomen.

Het aantal levensberovingen en zelfmoorden is gedaald, maar het aantal verkeersdoden is gestegen. Er zijn ook arrestaties verricht met inbeslagnames van wapens en drugs zoals marihuana, hasj, sukru en onbekende tabletten.

Bevelhebber van het Nationaal Leger, Werner Kioe A Sen, prees de samenwerking met het KPS in de operatie Zero Tolerance. Momenteel worden zeven legervoertuigen ingezet om de zichtbaarheid van politie en militairen tijdens patrouilles te vergroten. Het leger voert daarnaast haar reguliere operaties uit en bereidt operaties voor in het Tibitigebied en de kustvlakte.

President Santokhi merkte op dat de impact van de operatie zichtbaar is in het aantal gekwalificeerde misdrijven. Hoewel hij nog geen definitieve conclusies trekt, suggereert hij dat de criminele wereld afwachtend is. Hij drong aan op intensivering van de inspanningen van de veiligheidsdiensten en pleitte voor een meer doelgerichte aanpak. Met behulp van inlichtingen en opsporingsmethoden verwacht hij dat alle daders opgepakt zullen worden.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: REGERING PAKT CRIMINALITEIT HARD AAN: VEILIGHEID TOPPRIORITEIT

 

| united news | Door: Redactie