• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDERNEMENDE ADVISEUR VAN DE PRESIDENT, PAUL MEHILAL ONTKENT BEVOORDELING DOOR EBS EN DUISTERE BITCOIN MINING

| united news | Door: Redactie

Ondernemer Paul Mehilal, ook adviseur van president Chandrikapersad Santokhi ontkent dat zijn bedrijf Qualogy wordt bevoordeeld door de Energiebedrijven Suriname (EBS) met goedkope elektriciteit. Mehilal ontkent ook dat dit bedrijf iets te maken heeft met bitcoin minings  activiteiten te Paranam.

Hij reagert op aantijgingen en beschuldigingen gedaan in De Nationale Assemblee, gedaan door NDP-parlementarier Rabin Parmessar en andere leden.

De ondernemer zegt net als elke ondernemer in Suriname het normale bedrijfstarief te betalen. Hij ontkent dat Qualogy iets te maken heeft met de mijnactiviteiten te Paranam. Die zouden worden gedaan door een andere entiteit die mede door hem is opgericht. De locatie

vanwaaruit wordt gewerkt is naar zijn zeggen een bestaande locatie. “Er is geen grond gevraagd aan de overheid. Wij betalen elke maand huur aan de Alcoa die eigendom is van de locatie”, zegt Mehilal.

Parlementariers willen evenwel van de regering weten wat hiervan wel of niet waar is, welke investeringsdeals onder welke contracten met Mehilal zijn gesloten. Parmessar toonde in het parlement een overzicht van elektricitiet die Qualogy maandelijks afneemt van de EBS. Dit gebeurt sinds 2022. Het zou gaan om goedkope elektriciteit tegen een kostprijs die veel lager is dan wat nu gehanteerd wordt door de EBS om elektriciteit op

te wekken. Dit terwijl aan de samenleving een hoge kostprijs elektricitietsopwekking in rekening wordt gebracht.

Volgens menig parlementarier is hier weer sprake van het zogeheten family and friends principe die door president Santokhi sinds zijn aantreden wordt gehanteerd. De vraag was dan ook hoe dit kan gebeuren terwijl de samenleving gebukt gaat onder de nieuwe verhoogde tarieven die sinds 6 maart zijn ingegaan.

In een motie van de oppositie tegen de nieuwe tarieven wordt geeist dat er een onderzoek komt naar de  verrichtingen van de ondernemende adviseur van de president met zijn bedrijf.

Mehilal is overigens ook nog voorzitter van de e-GOV werkgroep van de regering. “De levering van energie moet worden gestaakt en een onderzoek moet worden gestart over de kwestie “bitcoin mining” te Paranam via zijn bedrijf en diens eventuele aandeelhouders, waarmee de samenleving kennelijk grof wordt benadeeld”, zei Melvin Bouva die de motie namens de oppositie indiende.

Vanuit de zijde van de regering, bleef minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen stil over deze kwestie. Aan het eind van de vergadering was bij leden van het parlement de verwachting dat de minister er iets van zou zeggen. Dit gebeurde niet en werd de vergadering verdaagd door assembleevoorzitter Marinus Bee. De motie is nog niet in behandeling genomen.

Volgens Parmessar betaald Mehilal/ Qualogy geen investeringskosten. Hij eiste van de regering een gedetailleerde beantwoording over deze kwestie waarbij ook eventuele overeenkomsten tussen het bedrijf en de EBS worden overlegd. Volgens de kritische leden van het parlement is hier niet alleen sprake van bevoordeling van family en friends maar spelen hier enorme politieke belangen. “wan Njang e meki” zeiden zowel Bouva als Parmessar.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie