• zaterdag 22 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lage waterdruk door onvoldoende productie

| starnieuws | Door: Redactie

Clifton Lienga, directeur van SWM, legt uit dat investeringen gedaan moeten worden om watervoorziening te verbeteren.

Verschillende gebieden in het land hebben te kampen met een lage waterdruk. Terwijl de waterbehoefte toeneemt, zijn de nodige investeringen uitgebleven. De behoefte aan water is ruim 11.000 kuub per uur. "Vanaf 2011 produceren we maar ongeveer 5.000 kuub per uur, terwijl de aansluitingen
of de huishoudens meer zijn geworden", zegt Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) aan de Communicatiedienst Suriname. In 2011 ongeveer 53.000 huishoudens waren en anno 2024 zijn dat ongeveer 144.000, op dezelfde capaciteit van 5000 kubieke meter water per uur.

Het bedrijf heeft daarnaast ook te kampen met achterstallig onderhoud van én een gebrek aan pompen. “Dan praten we over distributie- en bronpompen die zijn bezweken.” Lienga zegt dat sommige van de machines al langer dan 30 jaar in bedrijf zijn, hun maximum hebben bereikt en aan vervanging toe zijn. Hij noemt gebieden als Blauwgrond, Tourtonne en Van

Hattemweg waar de pompen zodanig verouderd zijn dat dit van invloed is op de waterdruk. Dit brengt al vanaf 2018 met zich mee dat projecten als Helena Christina, Altona en de omgeving van het Wanica Ziekenhuis niet van drinkwater kunnen worden voorzien.

Er is een lening van US$ 25 miljoen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) genomen om te investeren in de productiecapaciteit. De SWM mikt onder meer op het vergroten van de capaciteit voor de drie bovengenoemde gebieden. Linga noemt ook het project met het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD), maar heeft geen beeld wanneer dit van de grond komt. Het AFD-project is bedoeld om de productiecapaciteit van de Van Hattemweg te verdubbelen (1.000 kuub) en ook om Paramaribo te voorzien. “Het station Van Hattemweg levert water aan William Kraanplein en dat levert op zijn beurt water aan Blauwgrond en op die manier zouden we dan de verschillende gebieden gaan voorzien van drinkwater.”

Lienga heeft recentelijk in Nederland en België gesprekken gevoerd met partners van de SWM. Het bedrijf werkt verschillende modellen uit om te voorzien in de waterbehoefte. Zo wordt nagegaan of het station Commewijne uitgebreid moet worden en dan de extra capaciteit water naar Paramaribo te distribueren. De SWM heeft de bouw van de stations Houttuin, Welgedacht en Bropondo in de planning. Het station Brokopondo zal Afobaka tot Paranam van drinkwater moeten voorzien alsook Kraka tot Zanderij. Daarnaast zal het ook van invloed zijn op de verzorgingsgebieden Para, Wanica, en Paramaribo. “Dat zijn de verschillende dingen die we uitwerken om zodoende de watervoorziening te verbeteren en garanderen, maar meer nog om duurzaam ontwikkelingsdoel 6 te bereiken voor 2030", stelt Lienga.

| starnieuws | Door: Redactie