• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

JURIDISCHE PROCEDURE TEGEN OMSTREDEN GRONDUITGIFTE STALWEIDE VOORTGEZET

| united news | Door: Redactie

Foto: President Santokhi, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien en de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Dinotha Vorswijk.

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is in actie gekomen tegen de uitgifte van 200 hectare grond in de Nanipolder in Nickerie.

Het betreft de controversiële uitgifte van een deel van het gebied dat bekend staat als stalweide blok 3. Nadat pogingen om de uitgifte ongedaan te maken vruchteloos uitpakten, is de bodemprocedure gestart. Nu heeft LVV Nickerie ook een kortgeding aangespannen tegen de stichting die het betreffende deel van de stalweide “onterecht” en binnen recordtijd toegewezen kreeg

van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). De eis van LVV is om de tegenpartij te verbieden activiteiten te ontplooien op het terrein.

“Er grazen koeien daar. En wat doet die meneer, nota bene, in deze droge tijd waar gras heel erg traag groeit en waar de lozingen zijn gegraven naar greppels met water gevuld voor de koeien, hij begint het hele terrein om te ploegen”, aldus de LVV-minister.

Een aantal veeboeren heeft inmiddels besloten hun dieren van het terrein te halen, omdat er tekorten aan water en voeding dreigen als gevolg van de activiteiten.

De betwiste grond was door LVV gereserveerd

als grasland voor runderen ter stimulering van de veeteelt. Momenteel grazen er ruim duizend koeien in Blok 3. Hoewel het terrein geplaatst is bij LVV, zijn de formele stukken nooit in orde gemaakt, waardoor het terrein juridisch de status van vrij domein had, en dus werd aangevraagd door een stichting.

President Chan Santokhi heeft een duidelijk standpunt ingenomen met betrekking tot deze zaak: de grond moet terug in handen van LVV komen. De uitgifte door GBB wordt gezien als een blunder die niet had mogen plaatsvinden.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: GBB GEEFT GROND LVV AAN STICHTING | MINISTER SEWDIEN FURIEUS

 

 

 

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie