• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inhoud en oplossing om uit verziekte samenleving te geraken (2)

| starnieuws | Door: Redactie

Dit is het vervolg op het artikel Onzinnig te geloven in nieuwe of bundeling kleine partijen als oplossing (1). In dit deel is de focus op wat inhoud is, wat de politieke partijen moeten brengen en wat de oplossing is voor verziekt Suriname. Inhoud

Politici moeten voortaan over inhoud praten. En dat is vertellen wat hun visie is: Ontwikkelingsvisie, Maatschappijvisie en

Leiderschapsvisie. Dat komt neer op: hoe zien zij Suriname over 10/15/20 jaar en dat vertaald naar grote programma’s per sector. Zij moeten kunnen aangeven hoe ze de economie gaan laten groeien, hoe het verdienvermogen van het land vergroot wordt, hoe het besteedbaar inkomen van de burger vergroot wordt. 

Ze moeten ons vooral vertellen HOE en voor ons aannemelijk maken dat hij/zij dat kan omdat hij/zij ervaring heeft in visieontwikkeling, in het denkproces ervan en ervaring heeft met de uitvoering. Hierbij alvast een voorzet – een soort van checklist – met aandachtsgebieden en thema’s van wat de inhoud moet zijn.

 

Waar ze niet
mee moeten aankomen en wat wij dus niet moeten willen aanhoren:• Lege praatjes over transformationeel leiderschap. Wat gaat de leider transformeren als die niet eens weet wat van waar naar waartoe getransformeerd moet worden. Transformeren go pe?• Lege praatjes over integer leiderschap. Wij moeten het niet steeds over integer leiderschap hebben, want Suriname wordt heus niet ontwikkeld met alleen maar heiligen. Als die leider geen benul heeft van inhoud, en daar krioelt het van in Suriname, dan blijft het land een broko parnassie maar wel met veel types die integer en heilig zijn als dominees/paters/priesters/imams/pandits• Wij moeten het ook niet hebben over perse een vrouw, of jong iemand of een bepaalde etniciteit, want als die niks weten en kunnen dan heb je er ook niks aan. Dus zoek naar intelligentie, conceptueel denkvermogen en ervaren doener. Daar ontwikkel je het land mee. Zoek bewijs van trackrecord. Bewijs is wat anders dan gladde praatjes van de persoon zelf over zijn/haar CV. Oplossing

Hoe komt Suriname uit de ellende van de verziekte samenleving, de vervuilde vijver? Suriname heeft nu 10 mensen nodig die dapper “opstaan”. Deze 10 mensen moeten de toon zetten. Zij moeten volhardend en doortastend de politieke partijen en leiders aanspreken en bespreken. Confronteer ze met hun “lege praatjes” en vraag ze indringend naar hun visie en bevraag ze op inhoud. Laat ze openlijk afgaan als ze niets te melden hebben, dan leren ze het af. Die 10 mensen zijn een soort van filter die het vervuild water gaat opschonen. Dat zal het begin zijn van de reiniging van de hele vijver.

De 10 dappere mensen moeten zowel Politici als de Media, Commentatoren en Opiniemakers (MCO) onder de loep nemen en bespreken. Het mag niet zo zijn dat MCO de hele dag klaagt over dat het niet goed gaat in het land, maar tegelijk meedoet aan het promoten van de politieke partijen en personen die “lege praatjes” houden. MCO is dan medeplichtig. Spreek ze op aan. Wijs ze op hun rol en verantwoordelijkheid. Politici kunnen ons de hele dag “lege praatjes verkopen”, omdat ze alle ruimte daartoe krijgen. Wie van de MCO kapt de politici af in gesprek als ze vervallen in klagen en afgeven maar niet vertellen wat hun visie is? Geen een van de MCO.  En hier zit ook een deel van de oorsprong van alle ellende. 

Ook MCO moet dus een “oorvijg” krijgen. Media, Commentatoren en Opiniemakers (MCO) verdiep je ook in de thema’s van de inhoud. Stop zelf ook met populaire prietpraat. Als MCO dezelfde taal begint te spreken als de 10 dappere mensen, dan verzeker ik je dat binnen rap tempo de politieke partijen overstappen op inhoud en dan zal de discussie in Suriname gaan over de essentie, namelijk: Hoe ontwikkelen wij Suriname! Dan komt er scheiding van koren en kaf. De “leeghoofdige“ gelukzoekers in de politiek zullen allen als kaf door de mand vallen. Dan blijft alleen koren over voor de ontwikkeling van het land. Laat 2024 de opmaat zijn voor de reiniging van de vijver en 2025 de verkiezing tussen koren. Alle kaf ligt dan al lang in de “verbrandingsoven”.

Hikmat Mahawat Khan

| starnieuws | Door: Redactie