• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brazilië roept ambassadeur in Israël terug

| starnieuws | Door: Redactie

Brazilië heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen, en Israël zegt dat de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, niet welkom is in het land in een diplomatieke kloof nadat Lula de Israëlische militaire campagne in Gaza vergeleek met de Holocaust.

"Wat er in de Gazastrook gebeurt met het Palestijnse volk, is op geen enkel ander moment in de geschiedenis gebeurd. Eigenlijk is het gebeurd: toen Hitler besloot de Joden te vermoorden", zei Lula zondag.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s systematisch zes miljoen Joodse mensen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu omschreef de opmerkingen van Lula

als "schandelijk en ernstig".

Maandag maakte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, bekend dat Lula niet welkom is in het land van het Midden-Oosten, totdat hij zijn opmerkingen terugneemt.

"Wij zullen niet vergeten, noch vergeven. Het is een ernstige antisemitische aanval. In mijn naam en de naam van de burgers van Israël, zeg tegen president Lula dat hij persona non grata is in Israël totdat hij het terugneemt", zei Katz tegen de ambassadeur van Brazilië, volgens een verklaring van het kantoor van Katz.

In reactie daarop zei het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de Israëlische

ambassadeur in Brazilië, Daniel Zonshine, zou oproepen voor een bijeenkomst in Rio de Janeiro. Israël zegt dat de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva niet welkom is in het land. (Foto: Reuters)

"Hij - de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira- riep ook de Braziliaanse ambassadeur in Tel Aviv, Frederico Meyer, terug voor overleg. Hij vertrekt morgen naar Brazilië", voegde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag toe.

Ondertussen kreeg de 78-jarige Lula thuis ook te maken met terugslag vanwege zijn uitspraken van zondag, die plaatsvonden tijdens een persconferentie aan de zijlijn van een top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba.

Het Brazil-Israel Institute noemde zijn opmerkingen 'vulgair' en waarschuwde dat ze het risico lopen 'antisemitisme aan te wakkeren'.

Lula veroordeelde de door Hamas geleide aanvallen op Zuid-Israël van 7 oktober als een 'terroristische' daad op de dag dat deze plaatsvonden, en sindsdien is hij uitgesproken kritisch geworden over de militaire vergeldingscampagne van Israël in Gaza.

| starnieuws | Door: Redactie