• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

700.000 US DOLLAR BESCHIKBAAR GESTELD VOOR AANKOPEN ACADEMISCH ZIEKENHUIS

| united news | Door: Redactie

Foto: De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin.

De regering heeft 710.000 Amerikaanse dollar vrijgemaakt voor de aanschaf van dringend noodzakelijke medicijnen en medische verbruiksartikelen ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

De intensieve zorg in dit ziekenhuis kan daardoor worden gecontinueerd, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid woensdagavond tijdens een persconferentie in het perscentrum van de regering.

Zodra de bestelling is geplaatst zal het zo een twee weken duren voordat de voorraden in het land zullen zijn.

Met deze zending zal het ziekenhuis een voorraad hebben voor drie tot vier maanden. In de tussentijd zal worden gewerkt aan structurele oplossingen zei de bewindsman.

De

ingreep komt nadat specialisten van het AZP vorige week de alarmklok luidden over de precaire situatie op onder meer de afdeling Intensive Care. Er is sprake van een ernstig tekort aan medische verbruiksartikelen, maar ook het wegtrekken van gekwalificeerd zorgpersoneel is een groot probleem.

De komende periode zal de regering gesprekken voeren met de zorgsector ten aanzien van verhoging van de ligdagtarieven. Deze zijn voor het laatst in 2021 aangepast en zijn niet kostendekkend. Ook de tarieven voor radiologisch en laboratoriumonderzoek dienen te worden aangepast omdat ook die alweer zijn achterhaald.

Ramadhin gaf verder aan dat ook zal worden nagegaan of niet

dient te worden afgestapt van ligdagtarieven naar een budgetmodel ter financiering van de dienstverlening van ziekenhuizen. Het budgetmodel houdt onder meer in dat een bepaald bedrag aan ziekenhuizen beschikbaar zal worden gesteld op basis van de medische diensten die zij verlenen. Het nieuwe financieringssysteem zal als eerste bij het AZP worden uitgeprobeerd.

Ramadhin stelde dat de regering de afgelopen periode ruim 64 miljoen US-dollar aan openstaande reçu’s van de medische sector heeft overgenomen. Aan een bedrijf dat benodigdheden voor labonderzoek had geleverd, moet op basis van een rechterlijk vonnis 4,7 miljoen euro worden betaald. Met dat bedrijf wordt nu een betalingsregeling getroffen.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie