• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

(2e AUDIT) | GUYANA’S OLIEWINSTEN DOOR EXXON GEBRUIKT VOOR JURIDISCH ADVIES GRENSGESCHIL VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Foto: Het eerste Floating Production Storage and Offloading (FPSO) schip van Exxon in Guyana, de Liza Destiny. | Bron: Kaieteur News

Tussen 2018 en 2020 besteedde ExxonMobil Guyana Limited (EMGL) de oliewinsten van Guyana aan het verkrijgen van juridisch advies over hoe het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela hun winst zou kunnen beïnvloeden.

Dit werd aangekaart in het auditrapport opgesteld door VHE Consulting, een samenwerkingsverband tussen Ramdihal & Haynes Inc, Eclisar Financial en Vitality Accounting & Consultancy Inc. Het lokale consortium werd ondersteund door internationale bedrijven – SGS en Martindale Consultants – voor de kostendekkende audit van de US$7,3 miljard aan uitgaven

van Exxon, opgebouwd tussen 2018 en 2020.

Volgens het rapport besteedde Exxon in totaal US$500.000 of GY$100 miljoen aan juridische kosten die niet terug vorderbaar zijn. Inbegrepen in dat bedrag waren kosten voor juridisch advies over het voortdurende grensgeschil.

Het document vermeldt dat het bedrijf de diensten heeft gebruikt van Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, een vooraanstaand Amerikaans advocatenkantoor, om juridisch advies te geven over de mogelijke impact die het grensgeschil zou kunnen hebben op het belang van de aannemer in het Stabroek-blok. Daarnaast heeft Exxon ook advies ingewonnen over wat er gedaan kon worden om “dat belang te verdedigen”.

De

auditors benadrukten echter dat ExxonMobil geen officiële leidende positie heeft omdat het geschil alleen tussen de twee landen speelt. Ze wezen er daarom op dat eventuele juridische kosten die door de aannemer worden gemaakt, alleen moeten worden gedeeld onder de partners van het Stabroek-blok – Exxon, Hess en CNOOC.

“Ondanks dat het Stabroek-blok zich binnen het betwiste gebied bevindt, is het slechts een deel van het hele betwiste gebied. Dit geschil dateert uit het Good Office-proces van meer dan drie decennia geleden; het wordt redelijkerwijs verondersteld dat de aannemer zich bewust was van dit geschil voordat zij belangen in het Stabroek-blok verwierf,” zeiden de auditors in het rapport.

Daarom maakte het team duidelijk dat de juridische diensten die de aannemer heeft ingehuurd van Skadden Arps Slate Meagher & Flom voor advies met betrekking tot het grensgeschil niet terug vorderbaar zijn omdat ze niet voldoen aan de vereisten zoals uiteengezet in sectie 3.1(h) van de Productieovereenkomst van 2016 (PSA).

ExxonMobil is de exploitant van het olierijke Stabroek-blok van Guyana, waar sinds 2015 meer dan 11 miljard vaten olie zijn ontdekt. In 2016 ondertekende de oliereus de beruchte PSA van 2016, die het toestaat om de middelen in het 26.800 vierkante kilometer grote blok te exploiteren. Op dit moment produceert ExxonMobil meer dan 600.000 vaten olie per dag (bpd), waarbij het bedrijf streeft naar een dagelijkse capaciteit van 1,3 miljard bpd tegen 2027.

Guyana en Venezuela zijn momenteel voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in afwachting van de uitkomst van het grensgeschil, waarbij dat land twee derde van de minerale rijke gronden van Guyana, Essequibo, claimt. Venezuela heeft historisch gezien de Essequibo-regio van Guyana geclaimd als haar eigen, ondanks haar initiële aanvaarding van het Arbitraal vonnis van 1899 dat Guyana controle geeft over de Essequibo.

Essequibo is het grootste district van Guyana, gevuld met goud, diamanten en aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen. De zaak vindt zijn oorsprong in het bezwaar van Venezuela tegen de geldigheid van het Arbitraal vonnis van 1899 over de grenzen die de twee landen scheiden. Als gevolg hiervan werden de twee landen via het vredesproces van de Verenigde Naties (VN) naar het wereldgerechtshof gestuurd om het geschil eens en voor altijd te beslechten.

REGIO

GERELATEERD AAN: EXXON FINANCIERT GESCHIL ESSEQUIBO BIJ INTERNATIONAAL GERECHTSHOF

 

 

| united news | Door: Redactie